W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Risotto z dynią i marsalą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Risotto z dynią i marsalą

Risotto z dynią i marsalą

Jesień za pasem, dynie na straganach...

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g żółtej dyni bez skóry i nasion
  • 6 szklanek wywaru warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • mała cebula
  • gałązka selera naciowego
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • czubata łyżka masła
  • 300 g ryżu na risotto
  • 75 ml wytrawnej Marsali
  • 100 ml kremowej śmietanki
  • 50 ml mleka
  • cytryna
  • 30 g świeżo startego parmezanu plus więcej do podania

Risotto z dynią i marsalą - Opis przyrządzania:

2/3 dyni kroimy w kawałki, a resztę w cienkie plasterki.
Wywar stawiamy na ogniu, zagotowujemy i wkładamy dynię w kawałkach. Gotujemy około 20 minut, aż dynia będzie miękka, po czym odcedzamy. Wywar trzymamy na małym ogniu, a ugotowaną dynię miksujemy na piure.
Plasterki dyni smażymy na rumiano w kilku łyżkach oliwy z oliwek, po czym odsączamy na papierze kuchennym, solimy i trzymamy w cieple.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Seler obieramy z wąsów, myjemy, osuszamy i też drobno siekamy.
Z gałązki rozmarynu obieramy igiełki i drobno je siekamy.
Na dużej, solidnej patelni, która pomieści całe risotto, rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę, seler i rozmaryn i podsmażamy przez kilka minut pilnując, żeby cebula się nie przyrumieniła, tylko zmiękła. Wsypujemy ryż i smażymy, mieszając, aż ziarenka zbieleją i pokryją się masłem.
Wlewamy marsalę i gotujemy na średnim ogniu, mieszając, aż wino zostanie wchłonięte przez ryż. Dodajemy piure z dyni i mieszamy.
Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy.
Tuż przed tym, jak risotto będzie już gotowe, wlewamy śmietankę i mleko.
Z wyszorowanej cytryny ścieramy na drobnej tarce skórkę i też dodajemy do risotto, wraz z tartym parmezanem i szczyptą soli (do smaku). Starannie mieszamy, trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, po czym przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty.
Gotowe risotto posypujemy usmażonymi plasterkami dyni i świeżo startym pieprzem.
Podajemy z dodatkowym parmezanem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Risotto z dynią i marsalą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Risotto z dynią i marsalą przepisy:

  • Risotto z groszkiem
    Bardzo proste risotto o ujmującym wyglądzie. Doskonała kolacja w sytuacji, gdy niemal nic nie ma w domu jadalnego ;-)
  • Risotto z prawdziwkami
    Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...
  • Risotto grzybowe z cukinią
    Bardzo pyszne risotto z młodziutką cukinią i suszonymi prawdziwkami.
  • Risotto potrójnie pomidorowe Risotto potrójnie pomidorowe
    Znakomite wegetariańskie risotto z trzema postaciami pomidorów - z suszonymi na słońcu (mam jeszcze resztkę takich z Kalabrii...), półsuszonymi w oliwie (są takie, świetne na zakąskę) i świeżymi. Nawet dzieci je lubią...
  • Risotto z dynią i rukolą
    Włosi bardzo kochają dynię, zwłaszcza w primi piatti - a to makaron z sosem z dyni, a to słynne ravioli z dynią i szałwią, a to znów risotto, ot takie, jak to właśnie...




Podziel się linkiem:


Komentarze: