Pyszna sałatka dla wielbicieli bobu. Dodatek grzanek i sera czyni z niej lekkie, ale treściwe danie lunchowe.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka z bobu z grzankami - Opis przyrządzania:
Zagotowujemy garnek osolonej wody. Wrzucamy bób i gotujemy do miękkości - jeśli jest naprawdę młody i drobny, to wystarczy 5 minut; trzeba sprawdzać. Ugotowany bób odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Kiedy wystygnie, obieramy z zewnętrznej, jasnozielonej skórki. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w cieniutkie półplasterki. Bundz kroimy w kostkę. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy sok - też z połowy. Skórkę mieszamy z bundzem. Ciabattę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy kostki ciabatty i smażymy na średnim ogniu, często mieszając, na złoty kolor. Ukręcamy sos z soku cytrynowego, 3 łyżek oliwy, soli, szczypty cukru i świeżo zmielonego pieprzu. Mieszamy razem bób, kostki bundzu i grzanki i rozkładamy na 4 talerzach. Polewamy sosem i podajemy natychmiast, zanim grzanki rozmiękną.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sałatka z bobu z grzankami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |