W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z pomarańczy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Sałatka z pomarańczy

Cząstki pomarańczy w pachnącym syropie stanowią doskonały dodatek do naszego kremu Celeste. Znakomite również z gęstym jogurtem na ożywcze śniadanie.

Kraj pochodzenia: Północna Afryka

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 9 pomarańczy
  • 100 g cukru
  • woda z kwiatu pomarańczy

Sałatka z pomarańczy - Opis przyrządzania:

Z 2 pomarańczy ścieramy na tarce skórkę (samą pomaranczową część). Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy szklankę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (z 2 i 1/2-3 pomarańczy) i dodajemy startą skórkę. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i wlewamy łyżkę wody z kwiatu pomarańczy. 6 pomarańczy obieramy ze skórki i białego albedo. Filetujemy, czyli ostrym nożem wykrawamy cząstki pomarańczy spomiędzy białych skórek. Warto się pomęczyć, bo sałatka będzie wyjątkowo smaczna i soczysta - ale jeśli nie mamy czasu lub zdolności manualnych, kroimy pomarańcze po prostu w plastry, a każdy plaster na 4 części. Pokrojone pomarańcze wkładamy do szklanej salaterki i polewamy syropem. Wstawiamy do lodówki i podajemy zimną.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sałatka z pomarańczy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sałatka z pomarańczy przepisy:

  • Marokańska sałatka z marchewki
    Doskonała sałatka na zimę - zarówno marchewka, jak pomarańcze właśnie wtedy osiągają szczyty swych możliwości, a nam witaminy bardzo się przydadzą. Jedzmy więc i planujmy kolejne wakacje!
  • Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
    Na południu Włoch chętnie jada się pomarańcze w połączeniu z warzywami i wytrawnymi dodatkami - oto jeden z przykładów.
  • Domowy kisiel pomarańczowy (na bogato)
    Sezon na pomarańcze właśnie się zaczął! Bardzo smaczny kisielek z kawałkami owoców, wzbogacony żółtkami i - ewentualnie - odrobiną likieru...
  • Pomarańcze w waniliowej marynacie
    Sałatka z pomarańczy, tym razem z wanilią. Doskonały dodatek do kremów i ciast, zwłaszcza tych o nieco egzotycznej proweniencji.
  • Linguine z pomarańczami
    Zupełnie nietypowy przepis na makaron w sosie maślanym z pomarańczami. Sos wymaga uwagi i pewnej delikatności w podejściu, ale warto spróbować.




Podziel się linkiem:


Komentarze: