Błyskawiczne, bardzo łatwe "szklankowe" ciasto cytrynowe na podwieczorek lub drugie śniadanie, serwowane w towarzystwie odrobiny konfitur i (może) bitej śmietany. Najbardziej pracochłonne jest ścieranie skórki z cytryny...
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Najprostsze ciasto cytrynowe - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Keksówkę o długości mniej więcej 30cm smarujemy hojnie masłem.
Masło (100g) wkładamy do miski i rozcieramy - najprościej mikserem, ale można też po prostu drewnianą łyżką. Dodajemy po trochu - cały czas ucierając - cukier (szklankę) i ucieramy, aż masa będzie puszysta.
Dodajemy jajko i energicznie ucieramy, aż dobrze połączy się z masłem i cukrem. Wbijamy drugie jajko i znowu dokładnie ucieramy.
W drugiej misce mieszamy mÄ…kÄ™ z proszkiem do pieczenia i sporÄ… szczyptÄ… soli.
Do utartego kremu maślano-cukrowo-jajecznego dodajemy na przemian mąkę i mleko, cały czas ucierając.
Cytrynę parzymy wrzątkiem i starannie osuszamy. Ścieramy skórkę na bardzo drobnej tarce - tylko żółtą część, bez albedo - i dodajemy do ciasta, mieszamy.
Przelewamy ciasto do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej godzinę - ciasto powinno przyrumienić się z wierzchu (najprawdopodobniej również pęknie), a patyczek weń wbity, powinien wyjść suchy.
W czasie, gdy ciasto siedzi w piekarniku, robimy syrop: z cytryny (tej, z której starliśmy skórkę) wyciskamy sok i wlewamy go do małego garnuszka. Dodajemy pozostały cukier (1/4 szklanki) i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na parę minut, żeby doszło do siebie, po czym formę odwracamy na kratkę do studzenia i zdejmujemy. Ciasto - gorące - nakłuwamy patyczkiem w kilkunastu miejscach i polewamy syropem. Zostawiamy do zupełnego ostygnięcia.
Jeśli komuś nie chce się bawić w syropy, albo zwyczajnie nie ma czasu na dodatkowe zabiegi, może spokojnie ten krok pominąć (a sok użyć do sosu do sałaty albo i czego innego). Ciasto podajemy pokrojone w kromki, ewentualnie posypane cukrem pudrem, z konfiturą z malin lub truskawek (ostatnio dałam do niego konfiturę z czarnych porzeczek), z bitą śmietaną lub greckim jogurtem... Klasyczny podwieczorek.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Najprostsze ciasto cytrynowe: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |