Klasyczna francuska tarta z jabłkami i kremem, na kruchym słodkim cieście. Łatwa i efektowna, idealny deser dla każdego miłośnika dań klasycznych.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tarta z jabłkami - Opis przyrządzania:
Formę do tarty o średnicy 23 cm smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym krążkiem papieru do pieczenia. Tak przygotowaną formę wylepiamy słodkim kruchym ciastem do tart - zarówno spód, jak i boki. Wkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy na jasnożółto - około 15 minut, ale trzeba pilnować, bo piekarniki mają swoje humory. Upieczone ciasto wyjmujemy, a temperaturę piekarnika obniżamy do 180 stopni. Antonówki obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Uładamy na upieczonym spodzie. Jajka,cukier, śmietankę i calvados miksujemy razem na gładką masę. Polewamy jabłka i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej pół godziny, czyli do chwili, gdy krem będzie ścięty, a wystające z niego kawałki jabłek zaczną się rumienić. Tartę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia, po czym posypujemy cukrem pudrem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Tarta z jabłkami: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: klasyczna
« | Luty 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 |