Tradycyjny deser wigilijny, przynajmniej u mnie w domu. Nie łamańce z makiem, nie kluski z tymże, ale sam mak, jakby wydłubany z makowca, uformowany w zgrabny kopczyk, z powbijanymi weń migdałami. Starsze Dziecko tak to lubi, że nawet nie trzeba go zaganiać do kręcenia maku przez maszynkę, sam przypomina, że już najwyższy czas!
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 6-10 lub na jeden duży makowiec
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Mak wigilijny (lub nadzienie do makowca) - Opis przyrzÄ…dzania:
Mak wsypujemy do sporej miski i zalewamy wrzątkiem tak, by woda sięgała dobrze ponad poziom maku. Przykrywamy i zostawiamy na noc do namoczenia.
Następnego dnia wykładamy mak na duże gęste sito i zostawiamy do ocieknięcia na kilka godzin.
Osączony mak przepuszczamy 2 razy przez maszynkę z najdrobniejszym sitkiem. Dodajemy cukier i miód (najpierw 2 łyżki, potem może nieco więcej) i dokładnie mieszamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy mak i smażymy na niezbyt wielkim ogniu, cały czas mieszając (w przepisie mojej Mamusi napisane jest "pilnie mieszając").
Dodajemy cukier waniliowy, dolewamy śmietankę i koniak, dobrze mieszamy.
Na końcu dodajemy siekaną skórkę pomarańczową i rodzynki, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Jeżeli chcemy podać mak sam, jako wigilijny deser, wkładamy go do ładnej miski (najładniej wygląda w szklanej na nóżce), formujemy w kopczyk i ozdabiamy połówkami obranych migdałów, powbijanymi na sztorc. Jeśli chcemy uzyskać tradycyjne "łamańce z makiem", zamiast migdałów wbijamy w mak prostokątne kruche ciasteczka.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Mak wigilijny (lub nadzienie do makowca): można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |