W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sorbet z czerwonych pomarańczy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Sorbet z czerwonych pomarańczy

Sorbet z czerwonych pomarańczy

Doskonały zimowy sorbet o wstrząsającym kolorze. Znakomity na zakończenie dużej i eleganckiej kolacji - każdą porcję możemy wówczas polać odrobiną zmrożonej czystej wódki lub też dopełnić wytrawnym szampanem. Bez tych zabiegów jest jednak równie smaczny... Możemy również użyć soku ze zwykłych pomarańczy, jeśli czerwone przeszły nam akurat koło nosa.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 625ml (czyli 2 i pół szklanki) świeżo wyciśniętego soku z czerwonych pomarańczy
  • 125g cukru
  • łyżka pomarańczowego likieru lub czystej wódki (opcjonalnie)
  • łyżka surowego białka

Sorbet z czerwonych pomarańczy - Opis przyrządzania:

Do małego rondelka wlewamy 1/2 szklanki soku i dodajemy cukier. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Syrop przelewamy do miski, dodajemy resztę solu, likier lub wódkę (o ile chcemy ich użyć) i białko, po czym starannie mieszamy.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin lub na całą noc - podstawa sorbetu musi być naprawdę bardzo zimna!
Zimną masę sorbetową ukręcamy w maszynie lodów, zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia.
Ukręcony sorbet przekładamy do plastikowego pojemnika, przykrywamy i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, żeby zupełnie się zamroził.
Sorbet wyjmujemy z zamrażalnika na jakieś pół godziny przed podaniem i trzymamy w lodówce lub chłodnej części kuchni - powinien zmięknąć na tyle, by dało się nabierać zgrabne porcje.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sorbet z czerwonych pomarańczy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Sorbet z czerwonych pomarańczy przepisy:

  • Mrożony jogurt melonowy Mrożony jogurt melonowy
    Mrożony jogurt to jedna z najlepszych form pobierania lodów - smak jogurtu przy mrożeniu właściwie zanika, zostawiając po sobie jedynie gładką konsystencję lodów i wzmagając jednocześnie smak owoców. Taki deser, ni to lody, ni to sorbet, Anglosasi nazywają "sherbet" (lub, rzecz jasna, "frozen yoghurt"). Needless to say - melon musi być naprawdę dojrzały!
  • Sorbet żurawinowy
    Sorbety to jedne z najprostszych deserów - niestety, dobrze jest mieć maszynę do robienia lodów, gdyż tylko stałe mieszanie owocowej masy da nam idealnie gładką konsystencję. Moje dzieci uwielbiają sorbety, więc mam taką maszynę (acz dopiero od niedawna), ale jeśli ktoś nie dysponuje tym sprzętem, znajdzie sposób na lody bez maszyny w przepisie na sorbet cytrynowy.
  • Granita z czerwonych porzeczek Granita z czerwonych porzeczek
    Wspaniały letni deser. Jeśli mamy ogród, a w nim porzeczki, robimy większą ilość granity i trzymamy ją w zamrażarce na dni, kiedy po porzeczkach zostaną już tylko gołe badyle...
  • Mrożone parfait jabłkowe
    Każdy mrożony deser jest niezwykle wygodny - wymaga od nas tylko wyłożenia na talerze i ozdobienia. Parfait jabłkowe ma delikatną konsystencję i miły smak zielonego jabłuszka.
  • Tarta z kremem jogurtowym i winogronami
    Bezpretensjonalna tarta podwieczorkowa - możemy użyć do niej jakichkolwiek owoców, zależnie od pory roku, ale teraz mamy akurat jesień i winogrona będą doskonałe. Poza tym bardzo ozdobnie wyglądają...


Podziel się linkiem:




Komentarze: