Staroświeckie, nieskomplikowane ciasto do kawy lub herbaty. Jeśli nam bardzo zależy, to możemy je polukrować, najlepiej kawowym lukrem.
Przepis na Ciasto piaskowo-orzechowe >>
Moja Mama tym lukrem polewa swój torcik pischinger (patrz przepis), ale dobry jest i w innych warunkach: można nim posmarować makowiec, ciasto czekoladowe, ciasto piaskowo-orzechowe...
Przepis na Lukier czekoladowy >>
Tradycyjny polski dodatek do leniwek, knedli i gotowanego kalafiora. W tym przepisie masła nie smażymy, tylko roztapiamy w prażonej, gorącej bułce - tak jest nieco lżej strawnie...
Przepis na Tarta bułeczka z masłem >>
Doskonała, twardawa brukselka w śmietanowo-szczypiorkowym sosie, z prażonymi orzeszkami piniowymi. Dobra do każdego jasnego mięsa, a i sama w sobie całkiem niezła.
Przepis na Brukselka w śmietanie >>
Lekkie mięsne danie z kurczaczych piersi, z ziołowo-kaparowym sosem. Podajemy z ryżem i sałatą.
Przepis na Zraziki zawijane z kurczaka z kaparami >>
Rzeczywiście zabawne "paczuszki" z suszonych pomidorów z tuńczykiem i cytryną. Dobra pogryzka do wina.
Przepis na Śmieszna przystawka z suszonych pomidorów >>
Jeszcze jedna zupa z kukurydzy, tym razem z odrobiną whisky (zaostrza smak...) i pikantną salsą. Podajemy z bułką lub kukurydzianymi chipsami.
Przepis na Zupa ze świeżej kukurydzy z warzywami >>
Doskonałe danie, w którym cytryna i imbir ożywiają smak mdławej zazwyczaj cielęciny, zaś bób i strączki groszku dodają koloru. Robiłabym ten tażin częściej, gdyby nie to, że ani Ania ani Kuba nie lubią... cytryny!
Przepis na Tażin z cielęciny z bobem >>
Najprostsza wersja popularnego na francuskim Południu dania. Doskonała potrawa na zimowe dni, rozgrzewająca i sycąca. Sos przepyszny.
Przepis na Daube - czyli prowansalski gulasz >>
Klasycznie podaje się taki sos na zimno do gotowanych mięs (bollito misto), ale mniej tradycyjnie możemy wymieszać go z makaronem lub użyć do lasagne.
Przepis na WÅ‚oski sos warzywny >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |