Jeszcze jedna zupa z kukurydzy, tym razem z odrobiną whisky (zaostrza smak...) i pikantną salsą. Podajemy z bułką lub kukurydzianymi chipsami.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa ze świeżej kukurydzy z warzywami - Opis przyrządzania:
Paprykę kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy ogonka, nasion i membran. Starannie płuczemy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kukurydzę obieramy z liści i jedwabistych "włosów". Każdą kolbę stawiamy pionowo na desce do krojenia i bardzo ostrym nożem ścinamy ziarna, tnąc od góry do dołu. W dużym rondlu roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i paprykę, smażymy przez 5 minut, często mieszajć. Dodajemy ziarna kukurydzy, mieszamy. Wsypujemy pół łyżeczki pokruszonej paprczki chilli, wlewamy wywar. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Przelewamy zupę do blendera lub malaksera i miksujemy na możliwie gładkie piure. Przelewamy zupę z powrotem do garnka, dolewamy śmietankę i whisky. Nie gotujemy, ale trzymamy na maleńkim ogniu, żeby zupa była gorąca. Pomidory zanurzamy we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy horyzontalnie na pół i łyżeczką usuwamy nasiona. Każdą połówkę kroimy na 6-8 cząstek. Papryczkę czyścimy z nasion i membran, kroimy w cienkie paski. Dymki obieramy z wierzchnich liści, płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy razem pomidory, ostrą papryczkę i dymkę, solimy i doprawiamy Tabasco. Zupę nalewamy na ogrzane talerze, na środku każdej porcji kładziemy 1/4 przygotowanych warzyw. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Zupa ze świeżej kukurydzy z warzywami: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |