W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto piaskowo-orzechowe

Deser

Ciasto piaskowo-orzechowe

Staroświeckie, nieskomplikowane ciasto do kawy lub herbaty. Jeśli nam bardzo zależy, to możemy je polukrować, najlepiej kawowym lukrem.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g masła plus trochę do smarowania formy
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 75 g mąki tortowej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich

Ciasto piaskowo-orzechowe - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Keksówkę smarujemy masłem. Ręcznym mikserem lub w maszynie kuchennej ucieramy na puch masło z cukrem. Cały czas mieszając, dodajemy jajka po jednym na raz. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy. Wsypujemy też zmielone orzechy i mieszamy delikatnie metalową łyżką. Przekładamy ciasto do przygotowanej formy i wstawiamy na godzinę lub nieco dłużej do piekarnika. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek wbity w ciasto wyjdzie z niego suchy, bez przylepionych wilgotnych okruchów. Ciasto studzimy lekko w formie, po czym wyjmujemy i studzimy zupełnie. Przechowujemy szczelnie zawinięte w folię aluminiową.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasto piaskowo-orzechowe: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: