W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tażin z cielęciny z bobem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Tażin z cielęciny z bobem

Doskonałe danie, w którym cytryna i imbir ożywiają smak mdławej zazwyczaj cielęciny, zaś bób i strączki groszku dodają koloru. Robiłabym ten tażin częściej, gdyby nie to, że ani Ania ani Kuba nie lubią... cytryny!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g łopatki cielęcej
  • 2 cytryny
  • kawałek świeżego imbiru o długości 3 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 400 g bobu (wyłuskanego)
  • 150 g strączków cukrowego groszku
  • 150 g małych cebulek

Tażin z cielęciny z bobem - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy i kroimy w kawałki równej wielkości, takie na jeden kęs. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Nożykiem do cytrusów ścinamy z jednej cytryny skórkę w długich cienkich paskach. Z tej samej cytryny wyciskamy sok, zaś drugą cytrynę kroimy w ćwiartki. Imbir obieramy i kroimy w paseczki. Czosnek obieramy i siekamy. Cebulki obieramy z łusek. Mieszamy razem mięso, skórkę z cytryny, ćwiartki cytryny, imbir, czosnek i cebulki. W dużej, głębokiej patelni (lub w tażinie, jeśli mamy...) rozgrzewamy kilka łyżek oliwy (4-5). Na sporym ogniu rumienimy szybko kawałki cielęciny z dodatkami, solimy i - pardon - pieprzymy. Wlewamy sok z cytryny i zagotowujemy, odskrobując drewnianą łyżką kawałeczki mięsa, które przywarły do dna patelni. Patelnię przykrywamy i dusimy mięso na najmniejszym możliwym ogniu przez 45 minut. Co jakiś czas sprawdzamy, czy nie trzeba dolać wody. W tak zwanym międzyczasie nastawiamy garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy bób, gotujemy minutę, po czym odcedzamy i studzimy w zimnej wodzie. Z każdego ziarenka zdejmujemy jasnozieloną, pergaminową skórkę. Groszek cukrowy myjemy i przycinamy na końcach. Po 45 minutach duszenia dodajemy do mięsa bób i groszek. Przykrywamy i dusimy jeszcze 15 minut. Jeszcze raz sprawdzamy, czy nie za mało słone, po czym podajemy z kuskusem lub pieczywem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Tażin z cielęciny z bobem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: