Doskonała, twardawa brukselka w śmietanowo-szczypiorkowym sosie, z prażonymi orzeszkami piniowymi. Dobra do każdego jasnego mięsa, a i sama w sobie całkiem niezła.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Brukselka w śmietanie - Opis przyrządzania:
Brukselkę obieramy z wierzchnich listków i przycinamy u podstawy. Płuczemy, osuszamy i każdą kroimy pionowo na pół. Na dużej ciężkiej patelni roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy orzeszki piniowe i smażymy je na złoto - pilnujemy, bo nic tak się nie przypala, jak one właśnie. Złote odkładamy na bok, a na tę samą patelnię dokładamy drugą łyżkę masła i porządnie rozgrzewamy. Wrzucamy brukselkę. Smażymy kilka minut, mieszając, aż kapustki pokryją się masłem. Wlewamy wywar, patelnię przykrywamy i dusimy brukselkę, aż zmięknie, ale musi być al dente! Dolewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy chwilę do zgęstnienia, po czym wsypujemy połowę orzeszków piniowych i posiekany szczypiorek. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Przekładamy brukselkę do ładnej miski i posypujemy resztą orzeszków.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Brukselka w śmietanie: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |