Lekkie mięsne danie z kurczaczych piersi, z ziołowo-kaparowym sosem. Podajemy z ryżem i sałatą.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zraziki zawijane z kurczaka z kaparami - Opis przyrzÄ…dzania:
Mięso myjemy i osuszamy. Odcinamy resztki tłuszczu, błon i chrząstek. Kroimy na 12 cienkich sznycelków. Każdy sznycelek lekko rozbijamy tłuczkiem. Bazylię i natkę myjemy i osuszamy, obrywamy listki. Kapary odcedzamy z zalewy, przepłukujemy i osuszamy. Siekamy drobno listki bazylii, natkę i kapary. Połowę tej mieszanki dodajemy do utartego sera i starannie mieszamy. Smarujemy cienko tą pastą każdy sznycelek, pieprzymy (sorry) pieprzem prosto z młynka i zwijamy w roladki. Każdą roladkę spinamy wykałaczką lub zawiązujemy białą nitką. Na sporej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy zraziki i osmażamy na blado rumiano na sporym ogniu. Wlewamy wino i kilka łyżek wody, dodajemy tymianek, listek laurowy i różowy pieprz. Lekko wszystko solimy, przykrywamy i dusimy mięso na średnim ogniu przez 15 minut. Uduszone zraziki przekładamy na ogrzane talerze, pozbawiając je wykałaczek lub nitek. Sos gotujemy chwilę na dużym ogniu, usuwamy listek laurowy i tymianek. Dodajemy resztę siekanej bazylii, natki i kaparów, mieszamy. Sosem polewamy zraziki i skrapiamy wszystko jeszcze odrobiną świeżej oliwy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Zraziki zawijane z kurczaka z kaparami: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |