Święta bez kilku rodzajów chrzanu? Niemożliwe, przynajmniej dla mnie. Ten austriacki sos pasuje świetnie do karpia w galarecie i pieczeni wołowej.
Przepis na Austriacki sos chrzanowy (zimny) >>
Doskonała jesienno-zimowa sałatka dla dwojga z grillowanych (na patelni) gruszek z chrupiącym bekonem, orzechami, grzankami. Kieliszek czerwonego wina będzie tu jak najbardziej na miejscu.
Przepis na Sałatka z gruszek z bekonem >>
Lekko anyżkowy smak kopru włoskiego znakomicie współgra z pieczoną lub smażoną rybą.
Przepis na Sałatka z kopru włoskiego >>
Popularny grzaniec w najprostszej, błyskawicznej wersji.
Przepis na Grzane wino >>
Powstała ponoć w trudnych kulinarnie latach II wojny światowej - bieda-zupka bez mięsa, z samych warzyw (jakoś zawsze w pięknej Italii dostępnych). Bardzo smaczna i pożywna.
Przepis na WÅ‚oska bieda-zupka >>
Inna wersja szalotkowego masła - dobre do białej ryby, krewetek, warzyw...
Przepis na Masło szalotkowe nr 2 >>
W ten sposób można smażyć także wieprzowinę, kurczaka i indyka, ale te prawdziwe sznycle wiedeńskie muszą być z cielęciny!
Przepis na Sznycel wiedeński >>
Świąteczne ciasto z laskowych orzechów, przekładane dżemem malinowym (lub konfiturą). Bardzo smaczne, nieskomplikowane i bezpretensjonalne.
Przepis na Ciasto orzechowe z konfiturÄ… malinowÄ… >>
Połamany na kawałki karmel jest bardzo ładną ozdobą rozmaitych deserów, ale świetnie też się sprawdza w roli ciasteczek.
Przepis na Orzechowy karmel >>
Chyba najbardziej luksusowy dodatek do smażonej polędwicy wołowej, jaki można sobie wyobrazić. Francuzi idą jeszcze dalej (w luksusie) i kawałek takiego masła kładą na świeżo ugotowanym, gorącym homarze...
Przepis na Masło z foie gras >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |