Klasycznie podaje się taki sos na zimno do gotowanych mięs (bollito misto), ale mniej tradycyjnie możemy wymieszać go z makaronem lub użyć do lasagne.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy-Emilia Romagna
Liczba porcji: 2-4 słoiki
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
WÅ‚oski sos warzywny - Opis przyrzÄ…dzania:
Do tego sosu możemy użyć warzyw takich, jak: marchewka, seler naciowy, papryka, cebula, czosnek, cukinia). Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w małe, równej wielkości kawałki. Pomidory myjemy i kroimy w kawałki. Wkładamy do sporego garnka, solimy i stawiamy na małym ogniu. Dusimy pomidory przez godzinę, po czym przecieramy przez sitko i wlewamy z powrotem do garnka. Stawiamy na małym ogniu. Do sosu pomidorowego dodajemy najpierw marchewkę i paprykę, dusimy przez 15 minut. Dodajemy seler, cebulę i cukinię i dusimy przez pół godziny, co jakiś czas mieszając. Solimy do smaku. Dolewamy 150 ml (trochę więcej, niż pół szklanki) oliwy i mieszamy, aż oliwa doskonale połączy się z sosem. Wlewamy gorący sos do wysterylizowanych słoików i zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką. Ustawiamy słoiki i wlewamy ciepłą wodę - tyle, by zakryła słoiki (muszą być naprawdę szczelne). Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy wodę do wrzenia. Lekko zmniejszamy ogień i pasteryzujemy przez godzinę. Studzimy słoiki w wodzie, po czym wyjmujemy, wycieramy i naklejamy nalepki.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Włoski sos warzywny: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |