W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Włoski sos warzywny

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Włoski sos warzywny

Klasycznie podaje się taki sos na zimno do gotowanych mięs (bollito misto), ale mniej tradycyjnie możemy wymieszać go z makaronem lub użyć do lasagne.

Kraj pochodzenia: Włochy-Emilia Romagna

Liczba porcji: 2-4 słoiki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg mieszanych warzyw (patrz tekst przepisu)
  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • oliwa z oliwek

Włoski sos warzywny - Opis przyrządzania:

Do tego sosu możemy użyć warzyw takich, jak: marchewka, seler naciowy, papryka, cebula, czosnek, cukinia). Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w małe, równej wielkości kawałki. Pomidory myjemy i kroimy w kawałki. Wkładamy do sporego garnka, solimy i stawiamy na małym ogniu. Dusimy pomidory przez godzinę, po czym przecieramy przez sitko i wlewamy z powrotem do garnka. Stawiamy na małym ogniu. Do sosu pomidorowego dodajemy najpierw marchewkę i paprykę, dusimy przez 15 minut. Dodajemy seler, cebulę i cukinię i dusimy przez pół godziny, co jakiś czas mieszając. Solimy do smaku. Dolewamy 150 ml (trochę więcej, niż pół szklanki) oliwy i mieszamy, aż oliwa doskonale połączy się z sosem. Wlewamy gorący sos do wysterylizowanych słoików i zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką. Ustawiamy słoiki i wlewamy ciepłą wodę - tyle, by zakryła słoiki (muszą być naprawdę szczelne). Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy wodę do wrzenia. Lekko zmniejszamy ogień i pasteryzujemy przez godzinę. Studzimy słoiki w wodzie, po czym wyjmujemy, wycieramy i naklejamy nalepki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Włoski sos warzywny: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Włoski sos warzywny przepisy:

  • Pikantne pikle z Kalabrii
    Gdy mróz ściśnie, otwieramy słoik z kolorową kalabryjską sałatką i mieszamy ze świeżo ugotowanym makaronem. Albo nakładamy na bruschettę. Albo podgrzewamy i podajemy do białego mięsa.
  • Cebula z Apulii
    Włoskie przetwory z warzyw są naprawdę wspaniałe - tę słodko-ostrą sałatkę podajemy na crostini lub podgrzewamy i mieszamy z makaronem. Możemy też podawać ją jako dodatek do białego mięsa lub ryby. Albo na zimno - do serów i wędlin.
  • Mieszane warzywa w oliwie
    To jeden z moich najulubieńszych przepisów, wielokrotnie próbowany, przekazywany znajomym, chwalony (no pewnie!)... Słoiki z tą marynatą są świetnym prezentem pod choinkę, więc najlepiej od razu zrobić podwójną albo i potrójną porcję.
  • Suszone pomidory w oliwie
    Wspaniałe, miękkie, suszone pomidory. Dobrze jest zrobić spory zapas, bo raz podane na stół, znikają, jak sen jaki złoty.
  • Cielęcinka dla Ani
    Ania chora, nudzi się w domu. Wymyślałyśmy więc coś na obiad dla nas dwu, z takich składników, które byłyby do zaakceptowania przez obie strony (i które miałyśmy w domu). Wyszło całkiem nieźle - z tym, że czosnek został przeze mnie przemycony, gdy dziecko nie patrzyło.




Podziel się linkiem:


Komentarze: