W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tagliatelle z sosem z kaczki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Tagliatelle z sosem z kaczki

Bardzo świąteczna pasta, z eleganckim sosem z kaczych nóżek z pomarańczą i warzywami. Podajemy jako pierwsze danie uroczystej kolacji we włoskim stylu.

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 3 nogi z kaczki
  • 2 maÅ‚e marchewki
  • 4 gaÅ‚Ä…zki selera naciowego
  • Å›redniej wielkoÅ›ci cebula
  • pomaraÅ„cza
  • oliwa z oliwek
  • szklanka (250 ml) biaÅ‚ego wytrawnego wina
  • 2 i 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
  • gaÅ‚Ä…zka Å›wieżego rozmarynu
  • 400 g Å›wieżego makaronu tagliatelle

Tagliatelle z sosem z kaczki - Opis przyrzÄ…dzania:

Z kaczych nóżek zdejmujemy skórę i tłuszcz. Bardzo ostrym nożem odcinamy mięso od kości, usuwając ścięgna. Mięso kroimy w drobną kostkę. Marchewki obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w taką samą kostkę, co mięso. Seler obieramy z wąsów, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę z połowy pomarańczy, z całej pomarańczy wyciskamy sok. W dużym i płaskim rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Wkładamy mięso z kaczki i smażymy na dużym ogniu na rumiano, mieszając. Solimy i wyjmujemy łyżką cedzakową. Do rondla dolewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy marchewkę, seler i cebulę. Smażymy, mieszając, na średnim ogniu, aż warzywa zaczną się rumienić. Wkładamy z powrotem mięso z kaczki i wlewamy wino. Zagotowujemy i gotujemy, aż wino wygotuje się do połowy. Wlewamy wywar, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i rondel przykrywamy. Gotujemy sos przez pół godziny, po czym dodajemy skórkę i sok z pomarańczy oraz umyty rozmaryn. Gotujemy dalsze pół godziny - jeśli pod koniec duszenia okaże się, że w garnku jest za dużo płynu, zdejmujemy pokrywkę i sos redukujemy na średnim ogniu, mieszając - powinien być dość gęsty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem wyjmujemy gałązkę rozmarynu. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wkładamy tagliatelle i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Przekładamy na głębokie, ogrzane talerze i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Tagliatelle z sosem z kaczki: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: