Bardzo świąteczna pasta, z eleganckim sosem z kaczych nóżek z pomarańczą i warzywami. Podajemy jako pierwsze danie uroczystej kolacji we włoskim stylu.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Tagliatelle z sosem z kaczki - Opis przyrzÄ…dzania:
Z kaczych nóżek zdejmujemy skórę i tłuszcz. Bardzo ostrym nożem odcinamy mięso od kości, usuwając ścięgna. Mięso kroimy w drobną kostkę. Marchewki obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w taką samą kostkę, co mięso. Seler obieramy z wąsów, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę z połowy pomarańczy, z całej pomarańczy wyciskamy sok. W dużym i płaskim rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Wkładamy mięso z kaczki i smażymy na dużym ogniu na rumiano, mieszając. Solimy i wyjmujemy łyżką cedzakową. Do rondla dolewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy marchewkę, seler i cebulę. Smażymy, mieszając, na średnim ogniu, aż warzywa zaczną się rumienić. Wkładamy z powrotem mięso z kaczki i wlewamy wino. Zagotowujemy i gotujemy, aż wino wygotuje się do połowy. Wlewamy wywar, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i rondel przykrywamy. Gotujemy sos przez pół godziny, po czym dodajemy skórkę i sok z pomarańczy oraz umyty rozmaryn. Gotujemy dalsze pół godziny - jeśli pod koniec duszenia okaże się, że w garnku jest za dużo płynu, zdejmujemy pokrywkę i sos redukujemy na średnim ogniu, mieszając - powinien być dość gęsty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem wyjmujemy gałązkę rozmarynu. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wkładamy tagliatelle i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Przekładamy na głębokie, ogrzane talerze i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Tagliatelle z sosem z kaczki: można zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |