W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti cacio e pepe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti cacio e pepe

Jedno ze sztandarowych dań włoskiej kuchni - typowe dla samego Rzymu. Jedyną trudną rzeczą w tym przepisie jest kręcenie młynkiem do pieprzu - potrzebujemy tyle świeżo zmielonego, żeby sos był porządnie pikantny.

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy-Rzym

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g spaghetti
  • 200 g sera pecorino
  • oliwa z oliwek
  • pieprz z mÅ‚ynka

Spaghetti cacio e pepe - Opis przyrzÄ…dzania:

Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy bardzo al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu - a konkretnie 2-3 minuty krócej, niż jest tam napisane. Pecorino ścieramy na drobnej tarce i dolewamy doń 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Na dużą patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy i dodajemy bardzo dużo świeżo zmielonego pieprzu - naprawdę dużo, sos musi być bardzo ostry i ten pieprz musi być widać w postaci szarych kropek. Spaghetti odcedzamy na sicie (zostawiamy trochę wody od gotowania, na wszelki wypadek, gdyby makaron był za suchy) i wrzucamy na patelnię. Dodajemy zwilżone pecorino i podgrzewamy wszystko razem, mieszając, aż spaghetti się dogotuje, a ser roztopi - ewentualnie dolewamy nieco wody od gotowania makaronu. Jeszcze raz pracowicie kręcimy nad makaronem młynkiem z pieprzem, po czym przekładamy spaghetti z sosem na ogrzane głębokie talerze i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spaghetti cacio e pepe: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: