W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti cacio e pepe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti cacio e pepe

Jedno ze sztandarowych dań włoskiej kuchni - typowe dla samego Rzymu. Jedyną trudną rzeczą w tym przepisie jest kręcenie młynkiem do pieprzu - potrzebujemy tyle świeżo zmielonego, żeby sos był porządnie pikantny.

Kraj pochodzenia: Włochy-Rzym

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g spaghetti
  • 200 g sera pecorino
  • oliwa z oliwek
  • pieprz z młynka

Spaghetti cacio e pepe - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy bardzo al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu - a konkretnie 2-3 minuty krócej, niż jest tam napisane. Pecorino ścieramy na drobnej tarce i dolewamy doń 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Na dużą patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy i dodajemy bardzo dużo świeżo zmielonego pieprzu - naprawdę dużo, sos musi być bardzo ostry i ten pieprz musi być widać w postaci szarych kropek. Spaghetti odcedzamy na sicie (zostawiamy trochę wody od gotowania, na wszelki wypadek, gdyby makaron był za suchy) i wrzucamy na patelnię. Dodajemy zwilżone pecorino i podgrzewamy wszystko razem, mieszając, aż spaghetti się dogotuje, a ser roztopi - ewentualnie dolewamy nieco wody od gotowania makaronu. Jeszcze raz pracowicie kręcimy nad makaronem młynkiem z pieprzem, po czym przekładamy spaghetti z sosem na ogrzane głębokie talerze i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spaghetti cacio e pepe: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku

Podobne do Spaghetti cacio e pepe przepisy:

  • Pasta alla Gricia
    Jedna z bardziej klasycznych past, niestety rzadko spotykana poza rodzinnym Lacjum. Jeśli nie mamy typowej dla tego regionu wędliny, czyli guanciale, używamy pancettty. Jednak bez prawdziwego sera pecorino się nie obejdzie - jest on główną gwiazdą dania. Na szczęście niemal wszędzie można go dostać.
  • Spaghetti z pesto z włoskich orzechów
    Ciekawa wariacja na temat pesto. Makaron ten dobry jest w zimie, gdy nie ma świeżej bazylii.
  • Spaghetti z włoską kapustą i "mollica"
    Włoska "mollica" to po prostu pokruszony drobno chleb przysmażony na maśle lub oliwie. Włosi często posypują nim makaron, dodając tym samym nowy wymiar do zwykłej pasty - zarówno w smaku, jak i w konsystencji. Z lekko podduszoną włoską kapustą, czosnkiem i odrobiną śmietany uzyskujemy pastę, która pozwoli nam dotrwać do letnich sosów pomidorowych...
  • Makaron soba w sosie sezamowym
    Sporo w tym przepisie egzotycznych składników - ale popularność kuchni japońskiej wybuchła w ostatnich latach jak supernowa i łatwiej dostać w osiedlowym sklepiku algi nori, niż kostkę prawdziwego masła... Taki makaron możemy podawać na ciepło lub - bardziej tradycyjnie - na zimno, tak czy owak jest bardzo dobry.
  • Spaghetti z cytryną i serem ricotta
    Błyskawiczna pasta ze świeżym w smaku sosem i listkami młodego szpinaku.




Podziel się linkiem:


Komentarze: