W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti Alfredo

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti Alfredo

Spaghetti Alfredo

Błyskawiczny makaron, jeden z najprostszych na świecie. Może to być danie popisowe naszych dzieci, jeśli lubią gotować.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g spaghetti
  • 50 g parmezanu
  • 1/2 pęczka młodej natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • szklanka (250 ml) kremowej śmietanki

Spaghetti Alfredo - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy woda się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Parmezan ścieramy na drobnej tarce. Garść odkładamy do posypania gotowego makaronu.
Natkę płuczemy, osuszamy w ściereczce i obrywamy listki. Siekamy je drobno.
Na patelni roztapiamy masło. Wlewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na maleńkim ogniu przez 3-4 minuty.
Kiedy makaron będzie ugotowany, odcedzamy go i natychmiast wkładamy do sosu. Wsypujemy parmezan i natkę i mieszamy. Ewentualnie solimy nieco do smaku, posypujemy też świeżo zmielonym pieprzem.
Posypujemy z wierzchu odłożonym wcześniej parmezanem i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spaghetti Alfredo: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Spaghetti Alfredo przepisy:

  • Wytrawne spaghetti
    Bardzo zimowa pasta, ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Dla wielbicieli zdecydowanych, pikantnych smaków.
  • Spaghetti z sosem mocno cytrynowym
    Na południu Włoch często jada się makaron z prostym sosem cytrynowym - co nie dziwi, zważywszy fenomenalną jakość tamtejszych cytryn...
  • Spaghetti z migdałami i zieloną fasolką
    Solidne, rodzinne danie na każdą okazję.
  • Spaghetti z wędzonym jesiotrem Spaghetti z wędzonym jesiotrem
    Dawno, dawno temu, na wyspie Isola Maggiore na jeziorze Trazymeńskim, Mąż jadł spaghetti z sosem z wędzonej ryby. Ryba była wyłowiona z jeziora, uwędzona w knajpie, podsmażona w umbryjskiej oliwie i podana z dobrze ugotowaną pastą, bez żadnych zbędnych ozdobników. Próbowałam odtworzyć to danie w Polsce, ale - jak dotąd - bezskutecznie. Dopiero wędzony jesiotr okazał się wyborem właściwym - zwarte mięso dobrze podsmaża się w oliwie, jeziorny posmak jest autentyczny, no i nic więcej nie trzeba, bo ryba jest dostatecznie szlachetna. To znaczy - dodałam ciut świeżego majeranku, żeby zaakcentować jednak pewien regionalizm :)
  • Pasta alla Gricia
    Jedna z bardziej klasycznych past, niestety rzadko spotykana poza rodzinnym Lacjum. Jeśli nie mamy typowej dla tego regionu wędliny, czyli guanciale, używamy pancettty. Jednak bez prawdziwego sera pecorino się nie obejdzie - jest on główną gwiazdą dania. Na szczęście niemal wszędzie można go dostać.




Podziel się linkiem:


Komentarze: