W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti z kaparami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti z kaparami

Bardzo wytrawne spaghetti dla zagorzałych wielbicieli kaparów.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g solonych kaparów
  • 3 fileciki anchois
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki bazylii
  • oliwa z oliwek
  • 400 g spaghetti
  • 100 g mielonych migdałów
  • tarty parmezan do podania

Spaghetti z kaparami - Opis przyrządzania:

Solone kapary przepłukujemy z soli na sitku, potem zalewamy letnią wodą i zostawiamy w spokoju na kwadrans. Odcedzamy i starannie osuszamy na ściereczce. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Anchois osączamy z oleju, wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy tartą bułkę i mieszamy. Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do anchois. Bazylię myjemy, osuszamy, obrywamy listki i kroimy je w cienkie paski. Dodajemy do anchois i starannie mieszamy, dodając 3 łyżki oliwy. Dodajemy kapary i mieszamy. Kiedy makaron będzie niemal ugotowany, przekładamy sos na dużą patelnię i podgrzewamy. Dodajemy mielone migdały. Makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię z sosem i starannie mieszamy. Przekładamy na 4 ogrzane, głębokie talerze. Podajemy z tartym parmezanem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spaghetti z kaparami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Spaghetti z kaparami przepisy:

  • Spaghetti z z Sycylii
    Makaron końca lata: z bakłażanem, papryką, pomidorami.
  • Penne z tuńczykiem i zielonym sosem
    Smaczne, solidne danie, w 20 minut na stole. Zielony sos przyjemnie zaostrza łagodne połączenie makaronu i tuńczyka. Kilka listków zielonej sałaty skropionych cytryną i kieliszek białego wina (dla abstynentów woda z lodem i cytryną) będą odpowiednimi dodatkami.
  • Wytrawne spaghetti
    Bardzo zimowa pasta, ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Dla wielbicieli zdecydowanych, pikantnych smaków.
  • Spaghetti z radicchio
    Danie dla wielbicieli zdecydowanych smaków.
  • Pasta alla Gricia
    Jedna z bardziej klasycznych past, niestety rzadko spotykana poza rodzinnym Lacjum. Jeśli nie mamy typowej dla tego regionu wędliny, czyli guanciale, używamy pancettty. Jednak bez prawdziwego sera pecorino się nie obejdzie - jest on główną gwiazdą dania. Na szczęście niemal wszędzie można go dostać.




Podziel się linkiem:


Komentarze: