Bardzo wytrawne spaghetti dla zagorzałych wielbicieli kaparów.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Spaghetti z kaparami - Opis przyrzÄ…dzania:
Solone kapary przepłukujemy z soli na sitku, potem zalewamy letnią wodą i zostawiamy w spokoju na kwadrans. Odcedzamy i starannie osuszamy na ściereczce. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Anchois osączamy z oleju, wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy tartą bułkę i mieszamy. Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do anchois. Bazylię myjemy, osuszamy, obrywamy listki i kroimy je w cienkie paski. Dodajemy do anchois i starannie mieszamy, dodając 3 łyżki oliwy. Dodajemy kapary i mieszamy. Kiedy makaron będzie niemal ugotowany, przekładamy sos na dużą patelnię i podgrzewamy. Dodajemy mielone migdały. Makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię z sosem i starannie mieszamy. Przekładamy na 4 ogrzane, głębokie talerze. Podajemy z tartym parmezanem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Spaghetti z kaparami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska