W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti z sosem mocno cytrynowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti z sosem mocno cytrynowym

Na południu Włoch często jada się makaron z prostym sosem cytrynowym - co nie dziwi, zważywszy fenomenalną jakość tamtejszych cytryn...

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy-Sycylia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g spaghetti
  • 5 piÄ™knych cytryn
  • 75 g masÅ‚a
  • 100 ml kremowej Å›mietanki
  • 50 g Å›wieżo startego parmezanu

Spaghetti z sosem mocno cytrynowym - Opis przyrzÄ…dzania:

Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Z 4 cytryn ścieramy na drobnej tarce skórkę - samą żółtą warstwę. Z piątej cytryny ścinamy skórkę specjalnym nożykiem do cytrusów, który ścina skórkę w długich wąskich paskach. Na dużej patelni roztapiamy masło. Wrzucamy drobno startą skórkę cytrynową i podgrzewamy na maleńkim ogniu przez minutę, mieszając. Wlewamy śmietankę, wsypujemy parmezan i gotujemy sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu. Mieszamy, ciągle na małym ogniu, i dodajemy skórkę w paskach. Doprawiamy do smaku solą i dużą ilością pieprzu i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spaghetti z sosem mocno cytrynowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: