Ulubiony makaron mojego męża, który to mąż ogólnie niechętnie jada ryby...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Fettuccine z dwoma rodzajami łososia - Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wkładamy makaron i gotujemy al dente (to może trwać różnie, w zależności od grubości, na jaką rozwałkowaliśmy makaron). Łososia surowego myjemy, osuszamy i pincetką usuwamy ewentualne ości. Kroimy rybę w małe kawałeczki. W takie same kawałeczki kroimy wędzonego łososia. Oba rodzaje ryby mieszamy i wkładamy do dużej miski. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce i dodajemy do ryby. Sok wyciskamy. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy śmietankę i zagotowujemy - uwaga, żeby nie wykipiała. Gotujemy na średnim ogniu, aż nieco się zredukuje i będzie miała jasnozłoty kolor. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ugotowany makaron odcedzamy i natychmiast wrzucamy do miski z łososiami. Równie szybko wlewamy wrzącą śmietankę, mieszamy i przykrywamy na chwilę. Przekładamy makaron na 4 głębokie ogrzane talerze, posypujemy koperkiem, a na wierzch kładziemy łyżkę kawioru.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Fettuccine z dwoma rodzajami łososia: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |