W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Fettuccine z dwoma rodzajami łososia

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Fettuccine z dwoma rodzajami łososia

Ulubiony makaron mojego męża, który to mąż ogólnie niechętnie jada ryby...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 350 g świeżego makaronu fettuccine (może być gotowy)
  • 200 g filetów z łososia bez skóry
  • 100 g wędzonego łososia
  • cytryna
  • łyżka masła
  • 200 ml kremowej śmietanki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4 łyżki kawioru z łososia

Fettuccine z dwoma rodzajami łososia - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wkładamy makaron i gotujemy al dente (to może trwać różnie, w zależności od grubości, na jaką rozwałkowaliśmy makaron). Łososia surowego myjemy, osuszamy i pincetką usuwamy ewentualne ości. Kroimy rybę w małe kawałeczki. W takie same kawałeczki kroimy wędzonego łososia. Oba rodzaje ryby mieszamy i wkładamy do dużej miski. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce i dodajemy do ryby. Sok wyciskamy. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy śmietankę i zagotowujemy - uwaga, żeby nie wykipiała. Gotujemy na średnim ogniu, aż nieco się zredukuje i będzie miała jasnozłoty kolor. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ugotowany makaron odcedzamy i natychmiast wrzucamy do miski z łososiami. Równie szybko wlewamy wrzącą śmietankę, mieszamy i przykrywamy na chwilę. Przekładamy makaron na 4 głębokie ogrzane talerze, posypujemy koperkiem, a na wierzch kładziemy łyżkę kawioru.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Fettuccine z dwoma rodzajami łososia: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Fettuccine z dwoma rodzajami łososia przepisy:

  • Karczochy z wędzonym łososiem
    Bardzo ozdobna, błyskawiczna przystawka ze "słoikowych" karczochów. Jeśli mamy czas, możemy oczywiście sami ugotować świeże karczochy - będzie jeszcze smaczniej! Aha - do tego dania potrzebujemy spody karczochów, a nie serca.
  • Roladki z łososia na ciepło
    Delikatne "zraziki" z dwu rodzajów łososia. Doskonałe na walentynkową kolację - kolor też odpowiedni - a podajemy je z ziemniakami duszonymi w maśle (patrz przepis) i zieloną sałatą z cytrynowym dressingiem z kolendrą (patrz przepis, bez czosnku - rzecz jasna ;-)).
  • Jajka z remuladą i łososiem
    Lekka i bardzo smaczna kombinacja różnych pożywnych składników - jajek, warzyw i ryby. Z kawałkiem ciemnego pieczywa stanowi Lunch Idealny.
  • Wstążki z królikiem
    Klasyczny toskański sos, podawany tradycyjnie z makaronem jajecznym. Znakomite danie jesienno-obiadowe, można nawet gości zaprosić (przydałaby się butelka wina i miska sałaty).
  • Angielski pasztet z łososia
    Staroświecki brytyjski sposób podawania łososia - konserwowanego w stopionym maśle. Podajemy na liściach sałaty, z grzankami Melba.




Podziel się linkiem:


Komentarze: