Idealnie byłoby tu użyć cipolla di Tropea - słodkiej czerwonej cebuli, której pochodzenie jest kontrolowane prawnie (DOC). Ale ze zwykłą czerwoną cebulą sos też będzie dobry, choć może mniej subtelny.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy-Kalabria
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Penne z sosem z czerwonej cebuli - Opis przyrzÄ…dzania:
Cebule obieramy, kroimy w cienkie półplasterki i zalewamy zimną wodą. Dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Potem odcedzamy starannie, odkładamy na bok 2-3 łyżki cebuli, zaś resztę wkładamy do malaksera. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidorki myjemy i osuszamy, wrzucamy do malaksera. Czosnek obieramy i wrzucamy do malaksera. Bazylię i oregano myjemy, osuszamy i obrywamy listki - wrzucamy je do malaksera. Wszystkie warzywa miksujemy na jednolity sos, dodając 4 łyżki oliwy, sól i pokruszone peperoncino do smaku. Makaron odcedzamy, szybko mieszamy z sosem, posypujemy odłożoną cebulką i orzeszkami piniowymi. Podajemy bez zwłoki, bo sos jest zimny i wszystko będzie szybko stygło.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Penne z sosem z czerwonej cebuli: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |