W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Piekielne jaja

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Piekielne jaja

Jest to danie znane mi od zawsze - Mama go robiła w takim kanciastym niebieskim garnku (ja robię w garnku Le Creuset). Coś jakby omlet, ale niezupełnie - trudno mi określić, co to jest właściwie, grunt, że polecam to danie z absolutnie czystym sumieniem i z całego serca!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • duży ząbek czosnku
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • 300 ml dobrego keczupu
  • łyżka siekanej natki
  • szczypta suszonego tymianku
  • 5 jajek
  • grzanki do podania
  • tarty ser do podania (jaki mamy - najlepiej dość ostry)

Piekielne jaja - Opis przyrządzania:

Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż w plasterki. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. W ciężkim rondlu (nie musi być niebieski i kanciasty...) rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek i smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż się zarumieni - wówczas wyławiamy go i wyrzucamy. Teraz do czosnkowej oliwy wrzucamy cebulę i smażymy przez kolejne kilka minut, aż zbieleje i zmięknie. Wlewamy keczup, dodajemy natkę, tymianek, sól i pieprz. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Jajka wbijamy do miski i rozbełtujemy widelcem. Wlewamy do sosu keczupowego i delikatnie mieszamy. Garnek przykrywamy, ogień redukujemy do najmniejszego (lub stawiamy garnek na płytce) i trzymamy tak "piekielne jaja" przez kolejne 15 minut. Po tym czasie jajka powinny się już ściąć. Jajka wraz z sosem kładziemy na grzankach (takich zwykłych, z tostera), posypujemy serem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Piekielne jaja: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Piekielne jaja przepisy:

  • Moje ukochane wytrawne spaghetti
    Intensywne, słone spaghetti z dużą ilością czosnku, pochodzące z regionu Veneto (w mojej wersji). Wiem, że do makaronu z rybnym sosem nie podaje się parmezanu, ale w tym przypadku warto zrezygnować z doktrynerstwa, bo akurat to danie lepsze jest z serem, niż bez. Naprawdę serdecznie polecam!
  • Risi e bisi
    ...czyli ryż z groszkiem. Niezupełnie risotto - ma bardziej płynną, niemal "zupową" konsystencję, cenioną w regionie Veneto. Danie z gatunku "podnoszących na duchu".
  • Spaghetti z klopsikami Spaghetti z klopsikami
    Klasyczne danie italoamerykańskie - wielka micha klusek, dużo klopsików w gęstym pomidorowym sosie i góra tartego sera. Świetne danie, gdy na wakacje przyjadą wszyscy najlepsi przyjaciele naszych dzieci...
  • Mule i vongole z sherry
    Klasyczna hiszpańska potrawa dla wielbicieli małży - ta porcja przewidziana jest jako danie główne (z bagietką) dla czterech osób, ale jeśli robimy wieczór tapas, to oczywiście starczy dla wielu więcej. Nie muszę chyba dodawać, że im lepsze sherry użyte do gotowania, tym lepszy wynik końcowy...
  • Trinxat cerda
    Klasyczne danie katalońskie - placek z ziemniaków i włoskiej kapusty. Możemy podawać go jako danie główne lub dodatek do grillowanych kiełbasek.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Marcino, 2010-03-07 19:50:54
Mi smakowało :-)
Moja ocena: 4

Przybyl Miroslawa, 2010-03-07 8:38:05
Ja rowniez znam ten przepis.Robila to moja tesciowa wloszka.Na grubej patelni przesmazala troche pomidorow z puszki lub swiezych z odrobina papryczki ostrej nastepnie ostroznie rozbijala jajka (cale).Przykryte pokrywka dosmazala jajka az bialko scinalo sie ale zoltko zostawalo dosc plynne.Swieza buleczka maczamy w lekko scietym zoltko a pozniej dojadamy reszte.
Moja ocena: brak oceny

barbara z dworu pod jesionami, 2010-02-28 15:42:53
mam malenki komentarz to piekielnych jaj. Ten przepis pochodzi z kuchni wschodu i polecał go w latach 60/70 Daniel Passent w jednym z numerów wspaniałego miesięcznika "TY i JA". Nazwa Piekielne miała pokazywać jak ostra jest ta potrawa i dodaje sie w Indiach czy Pakistanie duże ilości chilli, może byc w postaci suszonej lub surowej paparyczki . Wszystki pozostałe przepisy z dziciństwa są mi ¶ównie bliskie i parółki w sosie pomidorowym kŧore moja mam podawała obowiązkowo z domowej roboty makaronem krajanką, nadzienie do kurczaka tez maiął osłodkawą nutę i dużo koperku, dotąd tak robię, zupy owocowe szczególnie jabłkową, wiśniową i rabarbarową właśnie z grzaneczkami uwielbiałam, no i jeszcze jagodową, paszteciki z naleśników tez były specalnością mojej mamy. Czytałąm tekst tak jaby to były wspomnienia o mojej mamie. Pozdrawiam serdecznie
Moja ocena: brak oceny