To jest troszeczkę oszukany przepis - do piure, którym nadziewamy ziemniaki, dodajemy gotowy włoski sos truflowy. Takie ziemniaczki, mimo skrótu w przygotowaniu, warte są grzechu, naprawdę. Pasują świetnie do każdego pieczonego mięsa - od przepiórek po rostbef.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ziemniaki nadziewane truflowym piure - Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki myjemy i osuszamy, każdy nakłuwamy widelcem w kilku miejscach - dzięki temu nie wybuchną w piekarniku. Kładziemy ziemniaki na kratkę w piekarniku i pieczemy, aż nóż łatwo da się wbić w któryś ziemniak - czyli godzinę do półtorej. Ziemniaki wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy da się już je wziąć w rękę, kroimy każdy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydłubujemy środek, zostawiając przy skórce dość cienką warstwę miąższu - powiedzmy pół centymetra, ale nie ma konieczności mierzenia linijką... Miąższ ziemniaków rozgniatamy na piure i mieszamy z sosem truflowym. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Truflowe piure nakładamy z powrotem do "skorupek"; nadziane ziemniaki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Na każdym ziemniaku kładziemy łyżeczkę masła i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika. Można oczywiście nadziać ziemniaki znacznie wcześniej i wsadzić je do pieca 20 minut przed podaniem głównego dania.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ziemniaki nadziewane truflowym piure: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |