W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ziemniaki nadziewane truflowym piure

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Ziemniaki nadziewane truflowym piure

To jest troszeczkę oszukany przepis - do piure, którym nadziewamy ziemniaki, dodajemy gotowy włoski sos truflowy. Takie ziemniaczki, mimo skrótu w przygotowaniu, warte są grzechu, naprawdę. Pasują świetnie do każdego pieczonego mięsa - od przepiórek po rostbef.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 spore ziemniaki na piure
  • 8 łyżek gotowego sosu truflowego ze słoika
  • 8 łyżeczek masła

Ziemniaki nadziewane truflowym piure - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki myjemy i osuszamy, każdy nakłuwamy widelcem w kilku miejscach - dzięki temu nie wybuchną w piekarniku. Kładziemy ziemniaki na kratkę w piekarniku i pieczemy, aż nóż łatwo da się wbić w któryś ziemniak - czyli godzinę do półtorej. Ziemniaki wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy da się już je wziąć w rękę, kroimy każdy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydłubujemy środek, zostawiając przy skórce dość cienką warstwę miąższu - powiedzmy pół centymetra, ale nie ma konieczności mierzenia linijką... Miąższ ziemniaków rozgniatamy na piure i mieszamy z sosem truflowym. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Truflowe piure nakładamy z powrotem do "skorupek"; nadziane ziemniaki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Na każdym ziemniaku kładziemy łyżeczkę masła i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika. Można oczywiście nadziać ziemniaki znacznie wcześniej i wsadzić je do pieca 20 minut przed podaniem głównego dania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ziemniaki nadziewane truflowym piure: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: