W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bób w śmietanie z migdałami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Bób w śmietanie z migdałami

Bób w kremowym sosie z chrupiącymi migdałami i świeżym koperkiem - znakomity dodatek do pieczonego drobiu lub królika.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) mrożonego bobu
  • 100 g obranych migdałów
  • łyżka masła
  • szklanka (250 ml) kwaśnej śmietany
  • 1/2 pęczka koperku

Bób w śmietanie z migdałami - Opis przyrządzania:

Nastawiamy garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy zamrożony bób i gotujemy do niemal miękkości - czas gotowania zależy od wielkości ziaren i tego, czy wolimy bób bardzo miękki, czy twardawy (ja lubię twardawy). Niemal ugotowany bób odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Migdały grubo siekamy. W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy migdały i smażymy, aż zaczną się złocić. Wlewamy śmietanę i podgrzewamy. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do gorącej śmietany wkładamy bób i podgrzewamy, aż będzie gorący. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z koperkiem i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Bób w śmietanie z migdałami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Bób w śmietanie z migdałami przepisy:

  • Bób ze szczypiorkiem
    Świetna jarzynka z kremowym sosem i świeżym szczypiorkiem. Dobry dodatek do ryby, ale mnie najbardziej smakuje z cielęcym sznycelkiem...
  • Sałatka z bobu z szynką i kozim serem
    Wiosennie optymistyczna sałatka w tonacji zielono-różowo-białej. Dobre danie bufetowe lub uniwersalny dodatek do dań z grilla.
  • Bób z sherry
    Bób przyrządzony w ten sposób możemy podać na przystawkę (z grzaneczką z serem), jako małe danko (tapa), dodatek do mięsa (świetny z kiełbaskami) lub jako sałatkę. Jeden prosty przepis, a tyle możliwości!
  • Risotto cytrynowe z bobem
    Pyszne, prawdziwie wiosenne risotto. Bób powinien być naprawdę młody, ziarenka drobne i delikatne.
  • Szparagi na ciepło z bobem
    Bardzo ładna, wiosenna przystawka z zielonych szparagów w ciepłym sosie oliwkowym. Bardziej zaprzyjaźnionym gościom podajemy kawałki świeżej bagietki do wycierania sosu z talerza. Jeśli gościmy akurat szczególnie wytworne i szacowne osoby, podajemy raczej cieniutkie grzanki...




Podziel się linkiem:


Komentarze: