W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jajecznica ze smardzami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Jajecznica ze smardzami

Bardzo luksusowa jajecznica - może na noworoczny poranek?

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 50 g suszonych smardzów
  • 200 ml kremowej śmietanki
  • 8 jajek
  • łyżka masła
  • 4 "trawki" szczypiorku

Jajecznica ze smardzami - Opis przyrządzania:

Smardze przepłukujemy szybko na sicie, po czym wkładamy do miski i zalewamy ciepłą wodą - tyle tylko, żeby objęła grzyby. Odstawiamy do namoczenia na co najmniej pół godziny. Namoczone grzyby osączamy z wody (ale jej nie wylewamy) i kroimy w kawałki. Wkładamy do garnuszka, dolewamy śmietankę, solimy i (pardon) pieprzymy. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut - śmietanka powinna zredukować się o połowę. Jajka wbijamy do żaroodpornej miski. Dodajemy 3 łyżki wody z moczenia grzybów, trochę soli i lekko ubijamy widelcem. Stawiamy miskę na garnku z niedużą ilością niemal wrzącej wody (bain marie). Do jajek dodajemy masło, pokrojone w małe kawałeczki. Podgrzewamy jajka, mieszając drewnianą łyżką, aż zaczną gęstnieć. Wówczas dodajemy smardze ze śmietanką i gotujemy dalej, aż jajecznica będzie gęsta i kremowa. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy natychmiast, na ogrzanych talerzach, ozdobione szczypiorkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Jajecznica ze smardzami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: