Bardzo luksusowa jajecznica - może na noworoczny poranek?
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Jajecznica ze smardzami - Opis przyrzÄ…dzania:
Smardze przepłukujemy szybko na sicie, po czym wkładamy do miski i zalewamy ciepłą wodą - tyle tylko, żeby objęła grzyby. Odstawiamy do namoczenia na co najmniej pół godziny. Namoczone grzyby osączamy z wody (ale jej nie wylewamy) i kroimy w kawałki. Wkładamy do garnuszka, dolewamy śmietankę, solimy i (pardon) pieprzymy. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut - śmietanka powinna zredukować się o połowę. Jajka wbijamy do żaroodpornej miski. Dodajemy 3 łyżki wody z moczenia grzybów, trochę soli i lekko ubijamy widelcem. Stawiamy miskę na garnku z niedużą ilością niemal wrzącej wody (bain marie). Do jajek dodajemy masło, pokrojone w małe kawałeczki. Podgrzewamy jajka, mieszając drewnianą łyżką, aż zaczną gęstnieć. Wówczas dodajemy smardze ze śmietanką i gotujemy dalej, aż jajecznica będzie gęsta i kremowa. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy natychmiast, na ogrzanych talerzach, ozdobione szczypiorkiem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Jajecznica ze smardzami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |