W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jajecznica ze smardzami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Jajecznica ze smardzami

Bardzo luksusowa jajecznica - może na noworoczny poranek?

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 50 g suszonych smardzów
  • 200 ml kremowej śmietanki
  • 8 jajek
  • łyżka masła
  • 4 "trawki" szczypiorku

Jajecznica ze smardzami - Opis przyrządzania:

Smardze przepłukujemy szybko na sicie, po czym wkładamy do miski i zalewamy ciepłą wodą - tyle tylko, żeby objęła grzyby. Odstawiamy do namoczenia na co najmniej pół godziny. Namoczone grzyby osączamy z wody (ale jej nie wylewamy) i kroimy w kawałki. Wkładamy do garnuszka, dolewamy śmietankę, solimy i (pardon) pieprzymy. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut - śmietanka powinna zredukować się o połowę. Jajka wbijamy do żaroodpornej miski. Dodajemy 3 łyżki wody z moczenia grzybów, trochę soli i lekko ubijamy widelcem. Stawiamy miskę na garnku z niedużą ilością niemal wrzącej wody (bain marie). Do jajek dodajemy masło, pokrojone w małe kawałeczki. Podgrzewamy jajka, mieszając drewnianą łyżką, aż zaczną gęstnieć. Wówczas dodajemy smardze ze śmietanką i gotujemy dalej, aż jajecznica będzie gęsta i kremowa. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy natychmiast, na ogrzanych talerzach, ozdobione szczypiorkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Jajecznica ze smardzami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Jajecznica ze smardzami przepisy:

  • Absolutna ekstrawagancja, czyli jajecznica z truflami
    Na targu masa grzybów, najróżniejszych. A pomiędzy kurkami i prawdziwkami - gablotki, zamykane na pieczołowicie przechowywany klucz, z truflami, uszeregowanymi według wielkości. Drogie. Strasznie drogie. Kupujemy więc jedną niedużą truflę i staramy się wykorzystać ją jak najlepiej. Jajka użyte do tej jajecznicy muszą, ale naprawdę muszą, być ekstremalnie świeże i od wiejskich kur.
  • Jajecznica z pomidorami i kozim serem
    Bogata, kolorowa jajecznica, znakomite danie dla bardzo głodnych ludzi, którzy nie lubią długo czekać.
  • Krem karmelowy, klasycznie francuski Krem karmelowy, klasycznie francuski
    Jeden z najsłynniejszych, najbardziej klasycznych deserów, jakie (coraz rzadziej) można znaleźć na tym niedoskonałym świecie. Krem jest znakomity, o czystym smaku i jedwabistej konsystencji.
  • Lemon curd czyli pasta cytrynowa Lemon curd czyli pasta cytrynowa
    Zupełnie nietypowa słodka pasta, występująca chyba wyłącznie w kuchni anglosaskiej. Warto jednak ją zaadoptować, gdyż jest przepyszna! Możemy nią przełożyć biszkopt, nadziać nią kruche babeczki, użyć do cytrynowej tarty lub tortu lodowego... Można też po prostu wyjadać palcem ze słoika...
  • Szparagi ze smardzami
    Niesłychanie proste, klasyczne danie z najlepszych składników. Szparagi muszą być z dobrego źródła - grube i słodkie, świeżo ścięte - a *!*270*!* starannie oczyszczone z paproszków. Luksus.




Podziel się linkiem:


Komentarze: