Moja absolutnie najukochańsza zupa - kwaśna (ja lubię bardzo kwaśną, ale to już każdy wrzuci sobie tyle cytryny, ile mu potrzeba), mocno koperkowa, z ryżem i kawałeczkami cytryny. Wspaniała.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa cytrynowa - Opis przyrzÄ…dzania:
Wywar wlewamy do garnka i podgrzewamy do wrzenia. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Skórkę ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do wywaru. Z cytryny starannie zdejmujemy całe białe albedo. Kroimy cytrynę w dość cienkie plasterki, usuwając pestki. Plasterki rozrywamy palcami na segmenty. Dodajemy połowę cytryny do zupy, gotujemy chwilę i próbujemy. Jeśli zupa wyda nam się za mało kwaśna, dodajemy więcej cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem (dla mnie dużo) i gotujemy na małym ogniu przez 5-10 minut. Do śmietanki dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Już nie gotujemy (choć jeśli śmietanka była dobra, to nic się nie stanie, jeśli zupa się zagotuje). Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ryż (możemy go podgrzać, przelewając wrzątkiem na sicie lub po prostu w mikrofali) nakładamy na talerze - ile kto sobie życzy (mąż i dzieci dużo, ja mało). Nalewamy zupę i posypujemy koperkiem. Voila!
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Zupa cytrynowa: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |