W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tegoroczne nadzienie do indyka (z kasztanami)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Tegoroczne nadzienie do indyka (z kasztanami)

Najpierw był przepis z książki Delii Smith na osiemnastowieczne nadzienie do indyka (z równie osiemnastowiecznego przepisu niejakiej Hannah Glasse). Do tego dołożyły się moje ulubione indycze dodatki, już z kuchni amerykańskiej - seler naciowy, chleb orzechowy i żurawiny. I jeszcze zupełnie polski koperek, bez którego ciężko mi sobie wyobrazić nadzienie do drobiu. I tak wyszło mi naprawdę smaczne, ciemne nadzienie, które w tym roku wieńczyło świąteczne dzieło w postaci pieczonego indyka o wadze 6 kilo i ćwierć.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania/Belgia/Polska

Liczba porcji: do indyka o wadze mniej więcej 6 kg

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • garść suszonych żurawin
  • 1/2 szklanki porto
  • duża cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 3 łodyżki selera naciowego
  • ewentualnie wątróbka z indyka (jeśli się nam trafi)
  • łyżka masła
  • 400 g gotowanych i obranych ze skórki kasztanów (ze słoika lub pakowanych próżniowo)
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • garść siekanej natki
  • garść siekanego koperku
  • 4-5 kromek chleba orzechowego ze skórką
  • 2 jajka
  • gałka muszkatołowa

Tegoroczne nadzienie do indyka (z kasztanami) - Opis przyrządzania:

W przeddzień całej indyczej operacji zalewamy żurawiny porto, przykrywamy i zostawiamy w spokoju.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Boczek kroimy w drobną kostkę.
Seler obieramy z włókien, płuczemy, osuszamy i kroimy w grube plasterki.
Jeśli indyk, którego nabyliśmy, wyposażony był we własną wątróbkę (mój w tym roku nie był, niestety...), to też ją płuczemy i drobno siekamy.
Na sporej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i boczek i podsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż zaczną się ładnie złocić. Teraz dodajemy seler i ewentualną wątróbkę i smażymy jeszcze chwilę, aż wątróbka straci swój krwisty kolor.
Patelnię zdejmujemy z ognia, a jej zawartość przekładamy do dużej miski.
Połowę kasztanów dość drobno siekamy, zaś drugą połowę - kroimy na pół, po czym wszystkie kasztany wkładamy do miski z cebulą, boczkiem, selerem i (ewentualną) wątróbką.
Do miski wkładamy też mielone mięso, natkę i koperek oraz żurawiny razem z porto.
Na koniec rwiemy w rękach chleb orzechowy na mniejsze kawałki i też dodajemy do miski.
Jajka wbijamy do miseczki, rozbełtujemy widelcem i wlewamy do miski z nadzieniem.
Teraz wszystko bardzo starannie mieszamy, najlepiej przy pomocy własnej ręki. W trakcie mieszania doprawiamy nadzienie solą, dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu oraz startą gałką muszkatołową.
Nadzienie starczy do nadziania indyka o wadze około 6 kilo zarówno od strony szyi, jak i w zasadniczej części kadłuba.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Tegoroczne nadzienie do indyka (z kasztanami): można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Tegoroczne nadzienie do indyka (z kasztanami) przepisy:

  • Sos żurawinowy z porto Sos żurawinowy z porto
    Doskonały sos do indyka lub kurczaka, ale także naszego rodzimego schabu. Oczywiście pasuje też do smażonego sera, pieczonego camemberta lub serków z jabłkiem.
  • Cielęca wątróbka z zielonym pieprzem
    To zdecydowanie jedno z moich najulubieńszych dań. Lubię cielęcą wątróbkę, lubię charakterystyczny smak zielonego pieprzu, lubię sos od smażenia - słodko-kwaśno-pikantny... Taka wątróbka najlepsza jest z kremowym piure z ziemniaków.
  • Sos żurawinowo-pomarańczowy
    Jeden z wielu popularnych w Stanach żurawinowych sosów, które tak doskonale pasują do "dziękczynnego" indyka.
  • Najlepsza możliwa cielęca wątróbka Najlepsza możliwa cielęca wątróbka
    Najprostszy chwyt - łagodna wątróbka, słodka cebulka i kwaśne jabłka dla kontrastu - a działa niezawodnie! Nie da się ukryć, że najlepsza jest wątróbka cielęca i że smażymy ją na prawdziwym maśle. Dużo pieprzu i gotowe!
  • Indyk smażony z pomarańczą
    Szybkie, pachnące danie o marokańskich korzeniach. Do indyka pasuje ryż i *!*1888*!*.


Podziel się linkiem:




Komentarze: