W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Omlet z bryndzą i opieńkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Omlet z bryndzą i opieńkami

Omlet z bryndzą i opieńkami

Mój samotny obiadek któregoś jesiennego dnia... Przepyszny, naprawdę!

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 garści opieńków (Armillaria mellea)
  • mała cebulka
  • 2 plasterki wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • łyżka mleka
  • łyżka siekanego koperku
  • kawałeczek masła
  • 50 g (mniej więcej) pokruszonej bryndzy

Omlet z bryndzą i opieńkami - Opis przyrządzania:

Opieńki pozbawiamy nóżek i szybko, lecz starannie, opłukujemy na durszlaku. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 minut, licząc od ponownego zagotowania wody. Odcedzamy na sicie i osuszamy.
Cebulkę obieramy i drobno siekamy.
Boczek kroimy w paski lub kostkę.
Teflonową patelnię stawiamy na średnim ogniu, a kiedy się zagrzeje, wkładamy boczek. Smażymy, aż wytopi się tłuszcz (jeśli boczek był wyjątkowo chudy, dodajemy łyżeczkę oleju roślinnego), po czym dorzucamy cebulkę.
Kiedy cebulka zmięknie, wkładamy kapelusze opieńków, lekko zwiększamy ogień i smażymy, aż grzybki zaczną się rumienić. Solimy i (pardon) pieprzymy do smaku, zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.
Jajka wbijamy do kubeczka, dodajemy mleko i koperek, lekko solimy i ubijamy chwilę widelcem.
Na patelnię po grzybkach wkładamy masło i czekamy, aż zacznie skwierczeć. Wlewamy jajka i rozprowadzamy po całej patelni. Od razu posypujemy bryndzą (żeby miała czas się rozpuścić).
Smażymy omlet według wszelkich reguł sztuki: łopatką kuchenną podnosimy ścięty brzeg i tak przechylamy patelnię, żeby płynne jajka z wierzchu wlały się pod spód omletu.
Kiedy spód omletu będzie ścięty i zacznie się przyrumieniać, zaś wierzch będzie wilgotny, ale już nie płynny, na połowę omletu nakładamy grzyby.
Składamy omlet mniej więcej na pół (posługując się łopatką) i zsuwamy na talerz - w idealnym życiu powinien być podgrzany, co możemy łatwo osiągnąć, stawiając odpowiednio wcześniej talerz na kaloryferze.
Zjadamy nie zwlekając, zagryzając świeżym pieczywem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Omlet z bryndzą i opieńkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: