No oczywiście, że to nie jest prawdziwy grecki gyrros lub turecki kebab, ale naprawdę bardzo smaczne poświąteczne danie. Otóż zostało mi całkiem sporo pieczonego indyka i trzeba coś było z nim zrobić - ukochana Rodzina curry nie lubi, sałatki też nie bardzo, z zapiekanki się nie ucieszy; na zimno trochę zjedliśmy, ale ile można? I Mąż wymyślił, żeby zrobić gyrros!
Kraj pochodzenia: Grecja/Polska/Belgia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Gyrros z indyka (z poświątecznych resztek) - Opis przyrządzania:
Mięso rozdrabniamy na pasemka, najlepiej palcami lub dwoma widelcami, i wkładamy do miski.
Mieszamy razem wszystkie przyprawy, posypujemy nimi mięso. Skrapiamy sokiem z cytryny i starannie mieszamy. Odstawiamy na chwilę, potrzebną do przygotowania dodatków:
pitÄ™ podgrzewamy zgodnie z instrukcjÄ… na opakowaniu, w kuchence mikrofalowej lub w piecyku;
robimy Tzatziki, a jeśli nam się nie chce, przekładamy zwykły jogurt do miseczki i ewentualnie doprawiamy go do smaku solą i pieprzem;
fetÄ™ rozdrabniamy widelcem;
warzywa siekamy lub trzemy na tarce, zgodnie z zapotrzebowaniem i rodzinnymi upodobaniami;
kukurydzÄ™ osÄ…czamy na sicie.
Dużą i głęboką patelnię stawiamy na sporym ogniu, wkładamy do niej tłuszcz (lub wlewamy oliwę) i czekamy, aż dobrze się zagrzeje.
Kiedy tłuszcz będzie gorący, wkładamy mięso z przyprawami i smażymy, nadal na sporym ogniu, aż zacznie się przyrumieniać.
Przekładamy mięso do ogrzanej miski i stawiamy na stole, w towarzystwie sosu jogurtowego, chlebków pita, fety i masy warzyw. Każdy wkłada sobie w chlebek, co mu się żywnie podoba i zjada ręcznie, bez konieczności brudzenia sztućców. I to jest naprawdę bardzo, ale to bardzo dobre!
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Gyrros z indyka (z poświątecznych resztek): do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |