Popularny klasyk - hiszpańska tortilla z ziemniaków - podana w nowy sposób. Danie dostatecznie eleganckie, by zaproponować je gościom na proszony obiad, jednocześnie tak proste, że można je podać na codzienną, rodzinną kolację. Nie chcę się chwalić, ale to mój własny, autorski przepis.
Przepis na Terrine z hiszpańskiej tortilli >>
Prościutka sałata z dobrych składników kontrastujących ze sobą zarówno smakiem, jak i konsystencją. Odpowiednia na każda okazję: od lunchu przez obiad rodzinny, aż po kolację dla gości.
Przepis na Sałata z awokado i niebieskim serem >>
Pieczona papryka ze znakomitym nadzieniem z dodatkiem anchois. Smaczna zarówno na zimno, jak i na ciepło, zawsze z dodatkiem chrupiącej bagietki. A czy przepis ten naprawdę pochodzi z Piemontu, to - szczerze mówiąc - nie mam pojęcia...
Przepis na Papryki piemonckie >>
Lekka zupa z dyni i innych warzyw, rozprowadzona śmietanką. Prosta i bardzo smaczna. Nazwałam ją zupą Micheline, bo jadłam ją u bardzo miłej Kanadyjki o tym właśnie imieniu. Micheline podała zupę w wydrążonej dyni, co wyglądało naprawdę dekoracyjnie.
Przepis na Zupa z dyni Micheline >>
Sałatka z różowych krewetek w zielonym pikantnym sosie. Efektowna i egzotyczna, jest jednocześnie szalenie prosta w wykonaniu. Doskonała na lunch (dla 4 osób) lub jako przystawka (6 porcji).
Przepis na Krewetki w limetkowej marynacie >>
Zupa Vichyssoise została stworzona w Stanach Zjednoczonych przez francuskiego kucharza o nazwisku Louis Diat - stąd podwójne obywatelstwo tego dania. W klasycznej wersji podajemy zupę na zimno, ale jeśli pogoda nas zawiodła, śmiało możemy zupę podgrzać.
Przepis na Zimna zupa z porów i ziemniaków (Vichyssoise) >>
Bardzo elegancka przystawka, podawana w indywidualnych porcjach. Sałatka z ogórka to klasyczny dodatek - wpływa nie tylko na smak, ale i na wygląd dania. Warto się więc trochę pomęczyć przy samodzielnym ukręcaniu majonezu, choć - oczywiście - można pójść na skróty...
Przepis na Babeczki z wędzonego łososia >>
Orzeźwiająca zupa na bazie greckiego jogurtu, doprawiona świeża miętą. Bardzo smaczna i i bardzo zdrowa.
Przepis na Chłodnik ogórkowy z jogurtem >>
Niesłychanie proste i znakomite puree z pieczonych bakłażanów o lekko wędzonym smaku. Jeśli trochę zostanie - choć to mało prawdopodobne - można potraktować jak sos i wymieszać z ugotowanym makaronem. To jeden z moich ulubionych przepisów.
Przepis na Puree z bakłażanów z oliwą >>
Klasyczne danie z basenu Morza Śródziemnego. Omlet można jeść na ciepło jako nieduże, pożywne danko (z sałatą i bagietką), albo też podać na zimno jako jeden z elementów na półmisku mezze.
Przepis na Omlet z cukiniÄ… >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |