Klasyczny włoski sposób konserwowania letnich i jesiennych warzyw na zimę. Kilka takich słojów w spiżarni bardzo podnosi samoocenę!
Przepis na Warzywa marynowane po włosku >>
Zimowy ocet, oryginalnie przyprawiony świeżym chrzanem - używamy do sosu winegret lub też polewamy nim ugrillowaną (lub usmażoną) białą rybę.
Przepis na Ocet żurawinowy >>
Zadziwiająco pyszne konfitury! Kawałki zielonych fig pływają w złocistym, pełnym drobnych pesteczek syropie i smakują nadzwyczaj udanie. Jeśli więc Wasz przydomowy figowiec szczególnie obrodził tego lata, nie wahajcie się ani chwili! ;-)
Przepis na Konfitury z zielonych fig >>
Kolejny przepis z mojej manii przetwórczej - bardzo przyjemny, w istocie pikantny, sosik z pomidorów z masą przypraw. Jedyna męcząca sprawa w całym przedsięwzięciu to żmudne przecieranie przez sitko. Jest to jednak konieczne, żeby sos miał gładką konsystencją keczupu (lub ketchupu, jak kto woli). Ponadto zdaje się, że jest to całkiem zdrowy dodatek - podobno likopen najlepiej się wchłania właśnie w postaci keczupu...
Przepis na Domowy ketchup pikantny >>
Uczciwie mówiąc, nie mam pojęcia, ile jest bawarskości w tej dyni... Przepis pochodzi z nowo nabytej przeze mnie cudownej książki "Meine bayerische Kueche" pana Alfonsa (!) Schuhbecka, pełnej wspaniałych przepisów, mocno zakorzenionych w tradycyjnej bawarskiej kuchni. Wiele sobie po tym przepisie obiecuję, gdyż dynię w occie uwielbiam! Na razie dwa piękne słoje dojrzewają w lodówce, czekając na chwilę prawdy.
Przepis na Bawarska dynia marynowana >>
Kompilacja amerykańskiego sosu żurawinowego i indyjskiego chutneyu. Słodko-kwaśne. Korzenne. Dobre.
Przepis na Chutney z żurawin z pomarańczami >>
Wiem, że styczeń to nie jest najlepszy moment na robienie przetworów z węgierek, ale wpisuję ten przepis (skądinąd znakomity, wielokrotnie powtarzany) na prośbę Wielbicielki Czosnku i Ostrych Papryczek z Krakowa. A zresztą - przecież można go zrobić z mrożonych śliwek, zwłaszcza, jeśli mieszka się w Polsce lub Niemczech, gdzie wybór owocowych mrożonek jest imponujący. Chutney taki jest doskonały do dojrzałych serów.
Przepis na Chutney ze śliwek z czosnkiem >>
Nieskomplikowany chutney z kawałkami owoców, słodki i świeży w smaku.
Przepis na Chutney z ananasa nr 2 >>
Z czymś takim spotykam się po raz pierwszy - utrwalanie w cukrze aromatu koniczyny i róż. Przepis jest amerykański, bardzo staroświecki (jakoś nie umiem sobie wyobrazić dzisiejszych Amerykanów zbierających na łące koniczynę). Nie mam pojęcia, czy to jest dobre - znalazłam ten przepis niedawno, a koniczyna jeszcze nie zakwitła. Mam jednak słabość do wszelkich kulinarnych dziwactw, więc zapewne będę w lecie próbować! Oryginalny przepis zaleca dodanie ałunu potasowego, ale konia z rzędem temu, kto wie, co to...
Przepis na Koniczynowy "miód" >>
Świetny, złocisty, słodko-kwaśny chutney z samego południa Afryki! Pasuje znakomicie do mojego ulubionego klopsa z tegoż regionu - bobotie. A zresztą zawsze dobrze mieć w spiżarni parę słoików z chutneyem...
Przepis na Chutney z dyni i jabłek (z RPA) >>
« Poprzedni | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | NastÄ™pny » |
« | Marzec 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |