W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chutney z dyni i jabłek (z RPA)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Chutney z dyni i jabłek (z RPA)

Świetny, złocisty, słodko-kwaśny chutney z samego południa Afryki! Pasuje znakomicie do mojego ulubionego klopsa z tegoż regionu - bobotie. A zresztą zawsze dobrze mieć w spiżarni parę słoików z chutneyem...

Kraj pochodzenia: RPA

Liczba porcji: kilka słoików

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 garści suszonych moreli
  • 1 kg obranej dyni
  • 4 jabłka
  • 2 cytryny
  • pomarańcza
  • 200 ml octu z cydru
  • 500 g (1/2 kg) cukru

Chutney z dyni i jabłek (z RPA) - Opis przyrządzania:

Morele kroimy w paseczki, zalewamy w misce gorącą wodą i odstawiamy na godzinę.
Dynię kroimy w niezbyt dużą kostkę.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę.
Z wyszorowanych w gorącej wodzie cytryn i pomarańczy wyciskamy sok.
W sporym garnku mieszamy namoczone i osączone morele, dynię, jabłka, sok z cytrusów i ocet. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy cukier i mieszamy.
Gotujemy chutney przez mniej więcej 40 minut do godziny, co jakiś czas mieszając - pod koniec częściej, bo może przywierać do dna. Przy mieszaniu staramy się nie porozgniatać kawałków owoców.
Kiedy chutney zgęstnieje, przekładamy go do wysterylizowanych słoików i zakręcamy. Odwracamy do góry nogami i zostawiamy w spokoju, aż wystygnie.
Słoiki stawiamy normalnie, wycieramy z zacieków wilgotną ściereczką i naklejamy nalepki.
Zanim otworzymy słoiki, dobrze byłoby poczekać kilka tygodni, żeby smak octu złagodniał, a smaki się przegryzły.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Chutney z dyni i jabłek (z RPA): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: