W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Koniczynowy "miód"

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przetwory

Koniczynowy "miód"

Z czymś takim spotykam się po raz pierwszy - utrwalanie w cukrze aromatu koniczyny i róż. Przepis jest amerykański, bardzo staroświecki (jakoś nie umiem sobie wyobrazić dzisiejszych Amerykanów zbierających na łące koniczynę). Nie mam pojęcia, czy to jest dobre - znalazłam ten przepis niedawno, a koniczyna jeszcze nie zakwitła. Mam jednak słabość do wszelkich kulinarnych dziwactw, więc zapewne będę w lecie próbować! Oryginalny przepis zaleca dodanie ałunu potasowego, ale konia z rzędem temu, kto wie, co to...

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: spora

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 60 kwiatów biaÅ‚ej koniczyny
  • 40 kwiatów czerwonej koniczyny
  • 3 Å‚yżki pÅ‚atków dzikiej róży
  • 2 i 1/4 kg cukru
  • 2 Å‚yżki soku z cytryny

Koniczynowy "miód" - Opis przyrządzania:

Kwiaty koniczyny myjemy i starannie osuszamy, po czym wkładamy do miski, razem z płatkami dzikiej róży.
Cukier wsypujemy do garnka, dodajemy 3 szklanki wody i sok z cytryny. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
Kiedy syrop się zagotuje, przestajemy mieszać i gotujemy go, aż termometr cukierniczy pokaże 110 stopni (taki termometr naprawdę bardzo się przydaje!).
Zdejmujemy syrop z ognia i zalewamy nim kwiaty koniczyny i róż. Zostawiamy w spokoju na 3 kwadranse.
Kwiatowy syrop cedzimy przez czystą ściereczkę (najlepsze są tetrowe pieluchy!), odciskając kwiaty.
Przelewamy "miód" do sterylnych słoików, zakręcamy i czekamy, aż wystygną.
Przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Koniczynowy "miód": można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Koniczynowy "miód" przepisy:

  • Agrest z kwiatem czarnego bzu
    Uwielbiam agrest, szczególnie surowy. Dla Anglików jednak staje się on jadalny dopiero po ugotowaniu. Syrop z kwiatów czarnego bzu jest na Wyspach tradycyjnym dodatkiem do agrestu, bardzo zresztą udanym. Jeśli na stole postawimy pęk kwiatów czarnego bzu, będziemy mieli poczucie, że nadeszło lato.
  • Lody imbirowe
    Bardzo oryginalne, doskonałe lody, do których nie trzeba ani maszynki, ani świętej cierpliwości do mieszania.
  • Najlepsza bakÅ‚awa Å›wiata Najlepsza bakÅ‚awa Å›wiata
    Wspaniały przepis Claudii Roden, wielokrotnie przeze mnie próbowany. Niebo w gębie!
  • Mrożone parfait jabÅ‚kowe
    Każdy mrożony deser jest niezwykle wygodny - wymaga od nas tylko wyłożenia na talerze i ozdobienia. Parfait jabłkowe ma delikatną konsystencję i miły smak zielonego jabłuszka.
  • Bardzo udane jabÅ‚ka z syropem klonowym
    Naprawdę świetne - robiłam je ostatnio do naleśników, doskonałe. Dodatek jogurtu jest bardzo właściwy - odświeża smak, łagodzi słodycz, ładnie wygląda.


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: