Coś ostatnio w moich ekologicznych warzywkach za często pojawiają się kalafiory... Te pikle są znakomitym wyjściem z sytuacji kalafiorowego nadmiaru - łatwo się je robi, dobrze się przechowują i są bardzo smaczne (a w każdym razie ja je lubię). Możemy różyczki kalafiora ponabijać na wykałaczki i przyszpilić do kostek żółtego sera, możemy po prostu podać je w miseczce jako dodatek do zimnych mięs.
Przepis na Pikle z kalafiora >>
Domowy keczup ma trochę rzadszą konsystencję, niż ten kupny - nie ma w nim żadnych sztucznych zagęszczaczy - ale za to znacznie lepszy smak. A podobno pomidory w formie keczupu doskonale się przyswajają, nie trzeba więc sobie żałować!
Przepis na Domowy keczup numer 2 >>
Francusko-włoska odmiana naszych grzybków w occie - można je jeść jako dodatek do mięsa, jako sos do spaghetti lub element risotta.
Przepis na Leśne grzyby w oliwie >>
Bardzo gęsta (do krojenia nożem) marmolada, zwana w dawnych czasach serem jabłecznym - w krajach anglosaskich do dziś mówi się o niej "apple cheese". Dobrze byłoby, gdyby część jabłek była niezupełnie dojrzała - więcej pektyn powoduje lepsze ścinanie masy. Z takiej marmolady można wycinać foremką małe marmoladki i obtaczać je w drobnym cukrze...
Przepis na Marmolada z jabłek (apple cheese) z cydrem >>
Szalenie prosta marmolada o wielorakim zastosowaniu - świetna na grzankach ze słodkiej bułki, dobra też jako nadzienie do kruchego ciasta lub pierożków. Jeśli ciepły Sos waniliowy (custard) podamy z łyżką zimnej marmolady, będziemy mieli oryginalny i natychmiastowy deser.
Przepis na Jesienna marmolada z jabłek >>
Bardzo wygodny i smakowity sposób zagospodarowania nadmiaru śliwek dowolnej maści - taki sos pasuje oczywiście do kaczki po pekińsku, ale także do dojrzałych serów, kawałków usmażonego kurczaka, grillowanej białej ryby, twarożku...
Przepis na Sos śliwkowy na zimę >>
No cóż, tytuł mówi sam za siebie, poza tym powidła doczekały się wyjątkowo bogatej literatury, więc nie muszę się wysilać - dodam tylko, że bez powideł Mąż nie zgadza się jeść ani placków ziemniaczanych, ani naleśników, ani racuszków...
Przepis na Nasze kochane polskie powidła >>
Bardzo dobre pikle o wstrząsająco różowym kolorze. Tym górują nad innymi, że można je używać od razu, nie wymagają tzw. przegryzienia się.
Przepis na Szybkie pikle z czerwonej cebuli >>
...zresztą nie tylko do makaronu! Sos z cukinii (notabene pozwalający wykorzystać nadmiar cukiniowego szczęścia) jest także świetnym dodatkiem do białej gotowanej ryby, można go też zjeść na zimno, prosto ze słoika, łyżeczką.
Przepis na Sos z cukinii na zimÄ™ (do makaronu) >>
Naprawdę doskonały dodatek do deserów, ale przede wszystkim do rozgrzewającej herbaty z rumem - niezbędnej wszak przy nadchodzącej wielkimi krokami zimie!
Przepis na Rum z korzeniami >>
« Poprzedni | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | NastÄ™pny » |
« | Marzec 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |