W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ocet żurawinowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przetwory

Ocet żurawinowy

Zimowy ocet, oryginalnie przyprawiony świeżym chrzanem - używamy do sosu winegret lub też polewamy nim ugrillowaną (lub usmażoną) białą rybę.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: mniej więcej 1/4 litra

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • solidna garść Å›wieżych żurawin
  • kawaÅ‚ek Å›wieżego korzenia chrzanu o dÅ‚ugoÅ›ci 5 cm
  • 200 ml (niepeÅ‚na szklanka) biaÅ‚ego dobrego octu winnego
  • 2 Å‚yżki cukru

Ocet żurawinowy - Opis przyrządzania:

Żurawiny przebieramy, płuczemy na sicie, osączamy. Rozgniatamy lekko i wkładamy do sporego słoika.
Chrzan obieramy, myjemy i kroimy w kawałki, dodajemy do żurawin.
Do słoika wlewamy teraz ocet i dodajemy cukier.
Słoik zakręcamy i odstawiamy na co najmniej tydzień.
Używamy do sałatkowych dressingów lub doprawiania rozmaitych dań.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ocet żurawinowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Ocet żurawinowy przepisy:

  • Å»urawiny z gruszkÄ…
    Kolejny z żurawinowych słodkich sosów, tak popularnych w Ameryce jako dodatek do indyka. W warunkach europejskich równie dobrze pasuje do pieczonego kurczaka, kaczki czy gęsi. Albo do takiego pasztetu...
  • Pieczone gruszki z serem camembert
    Owocowa zapiekanka - doskonała jako lekki lunch lub kolacja.
  • Å»urawinowy sos winegret
    Zabawny sos do sałaty lub sałatki, świetnie pasujący do gorzkawych liści endywii, cykorii, radicchio. Po ukręceniu przechowujemy winegret w lodówce, w zakręconym słoiku, a przed użyciem porządnie nim wstrząsamy. Bardzo jesienny sos.
  • Chutney z czerwonej kapusty
    W moich warzywkach zdecydowanie nazbyt często pojawia się w zimie czerwona kapusta. Wiem, że to jest sezon, a kapusta ma masę witamin, mikroelementów i czegoś tam jeszcze, ale muszę non stop wymyślać jakieś nowe rzeczy, bo jak często można jeść duszoną lub w postaci sałatki?
  • Sos żurawinowy z porto Sos żurawinowy z porto
    Doskonały sos do indyka lub kurczaka, ale także naszego rodzimego schabu. Oczywiście pasuje też do smażonego sera, pieczonego camemberta lub serków z jabłkiem.


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: