Kolejny przepis z mojej manii przetwórczej - bardzo przyjemny, w istocie pikantny, sosik z pomidorów z masą przypraw. Jedyna męcząca sprawa w całym przedsięwzięciu to żmudne przecieranie przez sitko. Jest to jednak konieczne, żeby sos miał gładką konsystencją keczupu (lub ketchupu, jak kto woli). Ponadto zdaje się, że jest to całkiem zdrowy dodatek - podobno likopen najlepiej się wchłania właśnie w postaci keczupu...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: kilka słoików (w zależności od wielkości)
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Domowy ketchup pikantny - Opis przyrzÄ…dzania:
CebulÄ™ obieramy i drobno siekamy.
Seler, imbir i czosnek również obieramy i również drobno siekamy. Najłatwiej wszystko razem wrzucić do malaksera i w nim posiekać...
Do dużego rondla wlewamy 3-4 łyżki oliwy, dobrze rozgrzewamy i wrzucamy siekanko-mieszankę.
Dodajemy cynamon, kolendrę, goździki i paprykę w proszku (pimenton). Smażymy wszystko razem, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez mniej więcej dziesięć minut – aż warzywa zmiękną.
W tak zwanym międzyczasie myjemy, osuszamy i grubo siekamy pomidory, zaś papryczki pozbawiamy ogonków i - ewentualnie - pestek.
Kiedy warzywa w rondlu będą miękkie, wrzucamy pomidory wraz z papryczkami chilli. Osobiście wrzuciłam dwie, za to rzeczywiście wściekle ostre, ale jest to kwestia preferencji i dajemy to, co akurat mamy i w ilości zgodnej z kapsaicynowymi upodobaniami. Dolewamy ciut wody i dusimy pod przykryciem jakieś dwadzieścia minut do pół godziny, aż pomidory będą zupełnie rozgotowane.
Teraz odławiamy cynamon i przystępujemy do najnudniejszej części całego przedsięwzięcia – partiami miksujemy pomidory i przecieramy je przez sitko do czystego garnka. Kiedy wszystko będzie już przetarte (resztki z sitka oczywiście wyrzucamy), dolewamy ocet i dosypujemy cukier wraz z solą.
Mieszamy i gotujemy na niezbyt dużym ogniu, aż ketchup zgęstnieje do konsystencji – tak, tak – ketchupu. Co jakiś czas mieszamy, bo pod koniec lubi przywierać.
Gorący sos przelewamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy, odwracamy i trzymamy w tej pozycji do wystygnięcia.
Wycieramy słoiki z lepkich zacieków i naklejamy nalepki (lub nalepiamy naklejki).
Jak wszystkie przetwory z dodatkiem octu, tak i ten warto przed otwarciem zostawić w spokoju przez co najmniej dwa tygodnie.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Domowy ketchup pikantny: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |