W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Domowy ketchup pikantny

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Domowy ketchup pikantny

Domowy ketchup pikantny

Kolejny przepis z mojej manii przetwórczej - bardzo przyjemny, w istocie pikantny, sosik z pomidorów z masą przypraw. Jedyna męcząca sprawa w całym przedsięwzięciu to żmudne przecieranie przez sitko. Jest to jednak konieczne, żeby sos miał gładką konsystencją keczupu (lub ketchupu, jak kto woli). Ponadto zdaje się, że jest to całkiem zdrowy dodatek - podobno likopen najlepiej się wchłania właśnie w postaci keczupu...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: kilka słoików (w zależności od wielkości)

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cebula średniej wielkości
  • 2 gałązki selera naciowego
  • kawałek korzenia świeżego imbiru o długości około 3 cm
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • mała laska cynamonu
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 goździki
  • łyżka wędzonej papryki w proszku (pimenton)
  • kilogram dojrzałych gruntowych pomidorów
  • kilka świeżych czerwonych papryczek chilli (do smaku)
  • 200 ml dobrego octu winnego
  • 150 g brązowego cukru
  • łyżka grubej soli

Domowy ketchup pikantny - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Seler, imbir i czosnek również obieramy i również drobno siekamy. Najłatwiej wszystko razem wrzucić do malaksera i w nim posiekać...
Do dużego rondla wlewamy 3-4 łyżki oliwy, dobrze rozgrzewamy i wrzucamy siekanko-mieszankę.
Dodajemy cynamon, kolendrę, goździki i paprykę w proszku (pimenton). Smażymy wszystko razem, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez mniej więcej dziesięć minut – aż warzywa zmiękną.
W tak zwanym międzyczasie myjemy, osuszamy i grubo siekamy pomidory, zaś papryczki pozbawiamy ogonków i - ewentualnie - pestek.
Kiedy warzywa w rondlu będą miękkie, wrzucamy pomidory wraz z papryczkami chilli. Osobiście wrzuciłam dwie, za to rzeczywiście wściekle ostre, ale jest to kwestia preferencji i dajemy to, co akurat mamy i w ilości zgodnej z kapsaicynowymi upodobaniami. Dolewamy ciut wody i dusimy pod przykryciem jakieś dwadzieścia minut do pół godziny, aż pomidory będą zupełnie rozgotowane.
Teraz odławiamy cynamon i przystępujemy do najnudniejszej części całego przedsięwzięcia – partiami miksujemy pomidory i przecieramy je przez sitko do czystego garnka. Kiedy wszystko będzie już przetarte (resztki z sitka oczywiście wyrzucamy), dolewamy ocet i dosypujemy cukier wraz z solą.
Mieszamy i gotujemy na niezbyt dużym ogniu, aż ketchup zgęstnieje do konsystencji – tak, tak – ketchupu. Co jakiś czas mieszamy, bo pod koniec lubi przywierać.
Gorący sos przelewamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy, odwracamy i trzymamy w tej pozycji do wystygnięcia.
Wycieramy słoiki z lepkich zacieków i naklejamy nalepki (lub nalepiamy naklejki).
Jak wszystkie przetwory z dodatkiem octu, tak i ten warto przed otwarciem zostawić w spokoju przez co najmniej dwa tygodnie.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Domowy ketchup pikantny: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Domowy ketchup pikantny przepisy:

  • Domowy keczup numer 2
    Domowy keczup ma trochę rzadszą konsystencję, niż ten kupny - nie ma w nim żadnych sztucznych zagęszczaczy - ale za to znacznie lepszy smak. A podobno pomidory w formie keczupu doskonale się przyswajają, nie trzeba więc sobie żałować!
  • Najlepsze marynowane gruszki (Ani Kanabrodzkiej)
    To naprawdę są najlepsze gruszki na świecie! Przepis mam od przyjaciółki mojej Mamy i - Mamo, wybacz, ale jest lepszy, niż Twój! (to znaczy JESZCZE lepszy). Bez gruszek nie wyobrażam sobie żadnych Świąt, a pasują do każdego mięsa na zimno, szczególnie zaś do pasztetu. Świetne też z dziczyzną.
  • Chutney z ananasa nr 2
    Nieskomplikowany chutney z kawałkami owoców, słodki i świeży w smaku.
  • Marynata z pomarańczy
    Plastry pomarańczy ze skórką w korzennym syropie... Doskonałe nie tylko do pieczonego drobiu, pasztetu lub dojrzałych serów, ale i jako prezent.
  • Sos śliwkowy na zimę
    Bardzo wygodny i smakowity sposób zagospodarowania nadmiaru śliwek dowolnej maści - taki sos pasuje oczywiście do kaczki po pekińsku, ale także do dojrzałych serów, kawałków usmażonego kurczaka, grillowanej białej ryby, twarożku...


Podziel się linkiem:




Komentarze: