Klasyczny włoski sposób konserwowania letnich i jesiennych warzyw na zimę. Kilka takich słojów w spiżarni bardzo podnosi samoocenę!
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: duży słój
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Warzywa marynowane po włosku - Opis przyrządzania:
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.
Ogórek myjemy i kroimy w kostkę.
Z bulwy kopru włoskiego zdejmujemy wierzchnie twarde warstwy, odcinamy podstawę i zielone puchate listki. Myjemy, osuszamy i kroimy w ósemki.
Bakłażan i cukinie myjemy, przycinamy z obu końców, kroimy w kostkę.
Seler naciowy myjemy i kroimy w grube plasterki.
Paprykę pozbawiamy ogonka i gniazda nasiennego, myjemy i kroimy w kwadraty.
Do garnka wlewamy ocet i 2 szklanki (pół litra) wody. Stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy.
Do wrzącego octu wrzucamy najpierw marchewkę, bakłażan, seler i paprykę. Gotujemy 3 minuty.
Dorzucamy koper włoski i cukinię, gotujemy 1 minutę.
Dorzucamy ogórek, a kiedy ocet znów się zagotuje, wszystkie warzywa wylewamy na durszlak.
Starannie osączamy warzywa z octu, po czym wysypujemy je na czyste ściereczki i dodatkowo odciskamy nadmiar płynu.
Przekładamy warzywa do odpowiednio dużego, wysterylizowanego słoja, soląc je lekko w czasie przekładania i przetykając listkami laurowymi, zielem angielskim, jałowcem i gałązkami rozmarynu.
Zalewamy wszystko oliwą, upewniając się, że między warzywami nie pozostały bąble powietrza.
Odstawiamy słój w chłodne, ale nie zimne, miejsce na 2 tygodnie.
Po tym czasie możemy już marynatę zjeść!
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Warzywa marynowane po włosku: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |