W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Blinki z grochu włoskiego z kaczką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Blinki z grochu włoskiego z kaczką

Oryginalna, inspirowana włoskimi i francuskimi plackami z cieciorki, przystawka, doskonale nadająca się na rozpoczęcie eleganckiego obiadu z menu śródziemnomorskim.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 125 g mąki z grochu włoskiego
  • oliwa z oliwek
  • ogórek
  • 2 łyżki octu balsamico
  • olej z orzeszków ziemnych do smażenia
  • 4 jajka przepiórcze
  • 12 plasterków wędzonej piersi kaczej

Blinki z grochu włoskiego z kaczką - Opis przyrządzania:

Makę wsypujemy do miski, dolewamy 2 łyżki oliwy i 200 ml zimnej wody. Dodajemy pół łyżeczki soli i starnnie mieszamy na idealnie gładkie ciasto. 4 foremki do tarteletek smarujemy oliwą i napełniamy ciastem tak, by miało grubość półtora centymetra. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Ogórek myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką usuwamy pestki, a resztę ścieramy na grubej tarce. Przekładamy na sitko i odstawiamy do odcieknięcia. Mieszamy ocet balsamico z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem do smaku. Rozgrzewamy olej we frytownicy do 180 stopni. Wyjmujemy blinki z foremek i wkładamy do oleju. Smażymy na złoty kolor, po czym odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Lekko solimy i - pardon - pieprzymy. Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wbijamy jajka przepiórcze i smażymy przez 2-3 minuty, aż białko będzie ścięte, a żółtko jeszcze płynne. Solimy. Kłądziemy bliny na 4 ogrzane talerze. Na każdym kładziemy 3 plasterki kaczej piersi, trochę ogórka i jajko. Skrapiamy sosem. Resztę sosu mieszamy z resztą ogórka i podajemy osobno w miseczce.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Blinki z grochu włoskiego z kaczką: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Blinki z grochu włoskiego z kaczką przepisy:

  • Blinki z cukinii z łososiem
    Delikatne placuszki z cukinią są daniem szybkim, łatwym i znakomitym. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i paskami wędzonego łososia.
  • Piersi z kaczki z miodem i zielonym pieprzem
    Paski kaczej piersi w lepkim, miodowym sosie z ziarenkami zielonego pieprzu. Doskonała i błyskawiczna kolacja w sytuacji, kiedy nie bardzo wiemy, co tym gościom dać... Do kaczki pasują wszelkie zielone warzywa (brokuły, zielona fasolka, bób, paksoi...) i właściwie każdy węglowodanowy dodatek: ryż (świetny jest brązowy), chiński makaron jajeczny, piure ziemniaczane, smażone kartofelki.
  • Elegancka przystawka jabłkowo-kozio-kacza
    Szalenie wytworna przystawka z gatunku "verrines", czyli małych dań podawanych w kieliszkach lub innych szklanych małych formach. Jest to bardzo prosty sposób na podanie gościom czegoś skromnego i nieskomplikowanego w elegancki i imponujący sposób.
  • Kotleciki jagnięce z wiosennym (mimo zimy) sosem
    Jagnięcina jest dla mnie mięskiem odświętnym - myślę, że te właśnie kotleciki zrobię w tym roku na moje imieniny 1 grudnia. Odrobina wiosny (w postaci sosu z rzodkiewkami i ogórkiem) na początku kalendarzowej zimy na pewno nikomu nie zaszkodzi...
  • Ciepła sałata z cieciorki i fety
    Co tu dużo gadać - to jest naprawdę bardzo dobra rzecz.




Podziel się linkiem:


Komentarze: