Cały smak tego dania polega na kontrastach: gorący kurczak versus zimny sos do maczania, łagodny smak mięsa versus ostrość chili i imbiru. Danie pochodzi z byłej stolicy Birmy, Rangunu, gdzie ponoć na jednej ze stacji kolejowych cieszyło się szczególnym wzięciem.
Kraj pochodzenia: Birma
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kurczak ze stacji kolejowej w Rangunie - Opis przyrzÄ…dzania:
Mięso myjemy, obieramy z resztek tłuszczu i chrząstek, kroimy w kostkę na jeden kęs. Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce. Imbir obieramy i kroimy w cienkie paski. Papryczki myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Mieszamy razem czosnek, imbir, papryczki, cukier, sok z limetek i sos rybny, aż cukier się rozpuści. Mięso kurczaka wkładamy do miski, lekko solimy i polewamy łyżką sosu. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny. W woku rozgrzewamy pół szklanki oleju. Wrzucamy mięso - nie całe naraz, trzeba to zrobić porcjami - i smażymy na ciemnozłoty kolor, mieszając. Usmażone mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Sos przelewamy do miseczki i stawiamy na dużym talerzu. Dokoła kładziemy usmażone mięso, przetykając je gałązkami kolendry.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kurczak ze stacji kolejowej w Rangunie: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |