W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak ze stacji kolejowej w Rangunie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Kurczak ze stacji kolejowej w Rangunie

Cały smak tego dania polega na kontrastach: gorący kurczak versus zimny sos do maczania, łagodny smak mięsa versus ostrość chili i imbiru. Danie pochodzi z byłej stolicy Birmy, Rangunu, gdzie ponoć na jednej ze stacji kolejowych cieszyło się szczególnym wzięciem.

Kraj pochodzenia: Birma

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • kawaÅ‚ek imbiru o dÅ‚ugoÅ›ci 3 cm
  • 2 ostre czerwone papryczki
  • 2 Å‚yżki cukru
  • 5 Å‚yżek soku z limetki
  • 3 Å‚yżki sosu rybnego
  • olej z orzeszków ziemnych
  • pÄ™czek Å›wieżej kolendry

Kurczak ze stacji kolejowej w Rangunie - Opis przyrzÄ…dzania:

Mięso myjemy, obieramy z resztek tłuszczu i chrząstek, kroimy w kostkę na jeden kęs. Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce. Imbir obieramy i kroimy w cienkie paski. Papryczki myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Mieszamy razem czosnek, imbir, papryczki, cukier, sok z limetek i sos rybny, aż cukier się rozpuści. Mięso kurczaka wkładamy do miski, lekko solimy i polewamy łyżką sosu. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny. W woku rozgrzewamy pół szklanki oleju. Wrzucamy mięso - nie całe naraz, trzeba to zrobić porcjami - i smażymy na ciemnozłoty kolor, mieszając. Usmażone mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Sos przelewamy do miseczki i stawiamy na dużym talerzu. Dokoła kładziemy usmażone mięso, przetykając je gałązkami kolendry.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak ze stacji kolejowej w Rangunie: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: