Nowojorskie serniki uchodzą za najlepsze w świecie. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mają bardzo kremową konsystencję i nie opadają. Na wierzch gotowego sernika kładziemy dojrzałe maliny i wiórki z białej czekolady (ale nie jest to konieczne, zwłaszcza w zimie ;-)).
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Jork
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sernik nowojorski, biało-czekoladowy - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni. Ciasteczka miksujemy na drobne okruszki (lub wsypujemy do torebki i roztłukujemy wałkiem do ciasta). Masło topimy i wlewamy do okruszków, mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym kawałkiem papieru do pieczenia. Wsypujemy czekoladowe okruszki z masłem i dobrze ugniatamy tak, aby warstwa była mniej więcej równej grubości na całym spodzie. Wstawiamy do lodówki. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do żaroodpornej miski. Miskę ustawiamy na rondlu z gorącą wodą. Woda powinna ledwo "mrugać", a miska nie może dotykać powierzchni wody. Co jakiś czas mieszamy, a gdy czekolada się zupełnie rozpuści, zdejmujemy miskę z rondla i odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy razem (mikserem) twarożek i śmietanę. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, wlewamy białą czekoladę. Jajka lekko ubijamy widelcem i po trochu dodajemy do masy serowej. Mieszamy wszystko na gładką masę. Masę przelewamy do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na godzinę i 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na 2 godziny. Wyjmujemy, studzimy i wstawiamy na noc do lodówki. Maliny płuczemy i osuszamy. Wierzch sernika ozdabiamy owocami i płatkami białej czekolady.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Sernik nowojorski, biało-czekoladowy: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |