W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sernik nowojorski, biało-czekoladowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Sernik nowojorski, biało-czekoladowy

Sernik nowojorski, biało-czekoladowy

Nowojorskie serniki uchodzą za najlepsze w świecie. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mają bardzo kremową konsystencję i nie opadają. Na wierzch gotowego sernika kładziemy dojrzałe maliny i wiórki z białej czekolady (ale nie jest to konieczne, zwłaszcza w zimie ;-)).

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Jork

Liczba porcji: 10

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g czekoladowych ciasteczek
  • 50 g masła plus trochę do smarowania formy
  • 220 g dobrej białej czekolady
  • 600 g kremowego twarożku
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 200 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 250 g malin
  • płatki białej czekolady do ozdoby

Sernik nowojorski, biało-czekoladowy - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni. Ciasteczka miksujemy na drobne okruszki (lub wsypujemy do torebki i roztłukujemy wałkiem do ciasta). Masło topimy i wlewamy do okruszków, mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym kawałkiem papieru do pieczenia. Wsypujemy czekoladowe okruszki z masłem i dobrze ugniatamy tak, aby warstwa była mniej więcej równej grubości na całym spodzie. Wstawiamy do lodówki. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do żaroodpornej miski. Miskę ustawiamy na rondlu z gorącą wodą. Woda powinna ledwo "mrugać", a miska nie może dotykać powierzchni wody. Co jakiś czas mieszamy, a gdy czekolada się zupełnie rozpuści, zdejmujemy miskę z rondla i odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy razem (mikserem) twarożek i śmietanę. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, wlewamy białą czekoladę. Jajka lekko ubijamy widelcem i po trochu dodajemy do masy serowej. Mieszamy wszystko na gładką masę. Masę przelewamy do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na godzinę i 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na 2 godziny. Wyjmujemy, studzimy i wstawiamy na noc do lodówki. Maliny płuczemy i osuszamy. Wierzch sernika ozdabiamy owocami i płatkami białej czekolady.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sernik nowojorski, biało-czekoladowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sernik nowojorski, biało-czekoladowy przepisy:




Podziel się linkiem:


Komentarze: