Bardziej ciekawostka, niż praktyczny przepis, choć jeśli mamy akurat kawałek szwajcarskiego Bergkaese (i niedowagę...), to chyba warto spróbować. Coś jakby placki ziemniaczane w wersji zdekonstruowanej.
Kraj pochodzenia: Szwajcaria-Engandin
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Maluns czyli szwajcarskie ziemniaki - Opis przyrzÄ…dzania:
2 dni przed podaniem gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Po 2 dniach ziemniaki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z mąką, solą i pieprzem i przez kilka minut dobrze wcieramy mąkę w ziemniaki (rękoma). Na bardzo dużej patelni (lub 2 mniejszych) rozgrzewamy smalec i masło. Wkładamy ziemniaki i smażymy, cały czas mieszając drewnianą łyżką, przez pół godziny. Ogień powinien być średni, pod koniec zaś smażenia duży - gotowe maluns powinny wyglądem przypominać skwareczki. Podajemy z którymś ze szwajcarskich serów alpejskich (Bergkaese) i musem jabłkowym lub duszonymi śliwkami (mogą też być i powidła).
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Maluns czyli szwajcarskie ziemniaki: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |