W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Risotto z mulami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Risotto z mulami

Kremowe, morskie risotto, zgodnie z włoskim zwyczajem bez dodatku sera. Bardzo smaczne i delikatne.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg świeżych muli
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 3 szklanki (750 ml) wywaru rybnego
  • opakowanie szafranu
  • cebula
  • 100 g masła
  • 300 g ryżu do risotto (arborio
  • vialone nano)
  • cytryna

Risotto z mulami - Opis przyrządzania:

Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody. Wino wlewamy do garnka, zagotowujemy i dodajemy sporo świeżo zmielonego pieprzu. Wrzucamy mule i gotujemy 5-7 minut, aż wszystkie się otworzą (zamknięte wyrzucamy). Studzimy i wyjmujemy mięso małży ze skorupek. Płyn z gotowania przelewamy przez gęste sitko i dodajemy do wywaru rybnego. Wywar stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy. Szafran zalewamy 2 łyżkami ciepłej wody. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na dużej, głębokiej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła. Wrzucamy cebulę i dusimy przez kilka minut, aż zmięknie i będzie przezroczysta. Wsypujemy ryż i smażymy chwilę, mieszając, aż zbieleje i wszystkie ziarenka pokryją się masłem. Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy. Kiedy ryż będzie ugotowany, choć wciąż al dente, dodajemy szafran, razem z wodą, w której się moczył, resztę masła, mule i trochę soku z cytryny. Mieszamy i solimy do smaku. Patelnię przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Podajemy na ogrzanych talerzach.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Risotto z mulami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Risotto z mulami przepisy:

  • Risotto grzybowe z cukinią
    Bardzo pyszne risotto z młodziutką cukinią i suszonymi prawdziwkami.
  • Risotto z prawdziwkami
    Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...
  • Absolutnie podstawowe risotto
    Podstawa wszelkich odmian risotta. Jeśli ten przepis nam się udaje, to udają się wszystkie inne, nawet najbardziej skomplikowane.
  • Risotto potrójnie pomidorowe Risotto potrójnie pomidorowe
    Znakomite wegetariańskie risotto z trzema postaciami pomidorów - z suszonymi na słońcu (mam jeszcze resztkę takich z Kalabrii...), półsuszonymi w oliwie (są takie, świetne na zakąskę) i świeżymi. Nawet dzieci je lubią...
  • Risotto z cukinią i rukolą
    Letnie, zielono risotto. Cukinie, jak zwykle - im mniejsze, tym lepsze.




Podziel się linkiem:


Komentarze: