W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pikle z kalafiora

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Pikle z kalafiora

Coś ostatnio w moich ekologicznych warzywkach za często pojawiają się kalafiory... Te pikle są znakomitym wyjściem z sytuacji kalafiorowego nadmiaru - łatwo się je robi, dobrze się przechowują i są bardzo smaczne (a w każdym razie ja je lubię). Możemy różyczki kalafiora ponabijać na wykałaczki i przyszpilić do kostek żółtego sera, możemy po prostu podać je w miseczce jako dodatek do zimnych mięs.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: duży słoik

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kalafior
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 l (4 szklanki) białego octu winnego (może być estragonowy...)
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka świeżego estragonu
  • 4 łyżki cukru
  • 4 listki laurowe
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • łyżeczka ziaren gorczycy
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

Pikle z kalafiora - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży gar osolonej wody.
Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy na sicie i osączamy z wody.
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w talarki.
Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy warzywa i gotujemy 3 minuty od momentu ponownego zagotowania.
Po 3 minutach warzywa odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby szybko wystygły. Starannie osączamy z wody i wkładamy do wysterylizowanego słoja lub kilku mniejszych słoików.
Do rondla wkładamy musztardę i dolewamy ocet. Mieszamy.
Dodajemy obrany czosnek, estragon, cukier, listki laurowe, kolendrę, gorczycę, pieprz i łyżeczkę soli. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby się cukier rozpuścił.
Wrzącym octem zalewamy warzywa w słoikach i natychmiast zamykamy.
Odstawiamy słoiki na tydzień, żeby smaki się przegryzły.
Otwarte słoiki trzymamy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pikle z kalafiora: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Pikle z kalafiora przepisy:

  • Mieszane warzywa w oliwie
    To jeden z moich najulubieńszych przepisów, wielokrotnie próbowany, przekazywany znajomym, chwalony (no pewnie!)... Słoiki z tą marynatą są świetnym prezentem pod choinkę, więc najlepiej od razu zrobić podwójną albo i potrójną porcję.
  • Śledzie marynowane po fińsku Śledzie marynowane po fińsku
    Kto nie ma jeszcze po Świętach dość śledzi (ja na przykład nie mam), może da się skusić na te słodko-kwaśne, dobrze przyprawione rybki.
  • Pyszna sałatka warzywna
    Naprawdę pyszna, słodko-kwaśna sałatka z brokułów, papryki i cukinii. Pasuje do mięsa, serów, wędlin...
  • Zimowa sałata z miodowym sosem
    Ładna i pyszna sałatka z dwu rodzajów kalafiora oraz innych zimowych warzyw. Oryginalny dodatek do smażonej lub grillowanej ryby, smażonego żółtego sera (to wyjątkowo dobra kombinacja) lub kawałka białego mięsa. Możemy też podać ją na przystawkę, ale dobrze byłoby wówczas upiec czosnkową bułkę lub kilka grzaneczek z serem.
  • Warzywa marynowane po włosku
    Klasyczny włoski sposób konserwowania letnich i jesiennych warzyw na zimę. Kilka takich słojów w spiżarni bardzo podnosi samoocenę!


Podziel się linkiem:




Komentarze: