W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Domowy keczup numer 2

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Domowy keczup numer 2

Domowy keczup ma trochę rzadszą konsystencję, niż ten kupny - nie ma w nim żadnych sztucznych zagęszczaczy - ale za to znacznie lepszy smak. A podobno pomidory w formie keczupu doskonale się przyswajają, nie trzeba więc sobie żałować!

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: 1 litr

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 kg naprawdę dojrzałych pomidorów
  • pomarańcza
  • kawałek świeżego imbiru długości 5 cm
  • suszona papryczka chilli
  • 5 goździków
  • 2 listki laurowe
  • mała laska cynamonu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szklanka czerwonego octu winnego

Domowy keczup numer 2 - Opis przyrządzania:

Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki.
Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok.
Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Papryczkę kroimy w kawałki.
Do sporego stalowego garnka wkładamy pomidory, skórkę i sok z pomarańczy, imbir, papryczkę, goździki, listki laurowe, cynamon i cukier. Stawiamy na sporym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy ocet i znów zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny - co jakiś czas zaglądamy i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym wlewamy do wysterylizowanych słoików lub butelek. Zakręcamy i odwracamy do góry nogami.
Kiedy słoiki wystygną, wycieramy je z lepkich zacieków i naklejamy nalepki.
Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Domowy keczup numer 2: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Domowy keczup numer 2 przepisy:

  • Zupa z dyni z pomarańczami
    Słodko-kwaśna zupa z burskiej kuchni, lekka i egzotyczna. Podajemy z grzaneczkami lub świeżym pieczywem.
  • Zupa rybna z białym winem i pomarańczą
    Delikatna zupa z białą rybą i dużą ilością jarzyn. Skórka z pomarańczy daje miły, wytrawny posmak.
  • Wiosenne owoce morza
    Podnoszące na duchu danie na elegancką kolację - lub po prostu na miłe spotkanie w przyjaznym gronie. Jeśli nie uda się nam dostać świeżych przegrzebków, kupujemy mrożone i rozmrażamy w lodówce - trzeba tylko pamiętać, żeby przed gotowaniem starannie osuszyć je ręcznikiem papierowym lub ściereczką.
  • Pikantne pikle z Kalabrii
    Gdy mróz ściśnie, otwieramy słoik z kolorową kalabryjską sałatką i mieszamy ze świeżo ugotowanym makaronem. Albo nakładamy na bruschettę. Albo podgrzewamy i podajemy do białego mięsa.
  • Cielęcina z marchewką i rodzynkami
    Delikatna, szlachetna w smaku wersja popularnego francuskiego standardu - wołowiny duszonej z marchewką. Znakomite danie dla gości (można zrobić wcześniej).


Podziel się linkiem:




Komentarze: