W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Domowy keczup numer 2

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przetwory

Domowy keczup numer 2

Domowy keczup ma trochę rzadszą konsystencję, niż ten kupny - nie ma w nim żadnych sztucznych zagęszczaczy - ale za to znacznie lepszy smak. A podobno pomidory w formie keczupu doskonale się przyswajają, nie trzeba więc sobie żałować!

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: 1 litr

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 kg naprawdÄ™ dojrzaÅ‚ych pomidorów
  • pomaraÅ„cza
  • kawaÅ‚ek Å›wieżego imbiru dÅ‚ugoÅ›ci 5 cm
  • suszona papryczka chilli
  • 5 goździków
  • 2 listki laurowe
  • maÅ‚a laska cynamonu
  • 3 Å‚yżki brÄ…zowego cukru
  • szklanka czerwonego octu winnego

Domowy keczup numer 2 - Opis przyrzÄ…dzania:

Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki.
Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok.
Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Papryczkę kroimy w kawałki.
Do sporego stalowego garnka wkładamy pomidory, skórkę i sok z pomarańczy, imbir, papryczkę, goździki, listki laurowe, cynamon i cukier. Stawiamy na sporym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy ocet i znów zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny - co jakiś czas zaglądamy i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym wlewamy do wysterylizowanych słoików lub butelek. Zakręcamy i odwracamy do góry nogami.
Kiedy słoiki wystygną, wycieramy je z lepkich zacieków i naklejamy nalepki.
Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Domowy keczup numer 2: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Domowy keczup numer 2 przepisy:

  • Zupa z dyni z pomaraÅ„czami
    Słodko-kwaśna zupa z burskiej kuchni, lekka i egzotyczna. Podajemy z grzaneczkami lub świeżym pieczywem.
  • Zupa rybna z biaÅ‚ym winem i pomaraÅ„czÄ…
    Delikatna zupa z białą rybą i dużą ilością jarzyn. Skórka z pomarańczy daje miły, wytrawny posmak.
  • Wiosenne owoce morza
    Podnoszące na duchu danie na elegancką kolację - lub po prostu na miłe spotkanie w przyjaznym gronie. Jeśli nie uda się nam dostać świeżych przegrzebków, kupujemy mrożone i rozmrażamy w lodówce - trzeba tylko pamiętać, żeby przed gotowaniem starannie osuszyć je ręcznikiem papierowym lub ściereczką.
  • Pikantne pikle z Kalabrii
    Gdy mróz ściśnie, otwieramy słoik z kolorową kalabryjską sałatką i mieszamy ze świeżo ugotowanym makaronem. Albo nakładamy na bruschettę. Albo podgrzewamy i podajemy do białego mięsa.
  • WÅ‚oska bieda-zupka
    Powstała ponoć w trudnych kulinarnie latach II wojny światowej - bieda-zupka bez mięsa, z samych warzyw (jakoś zawsze w pięknej Italii dostępnych). Bardzo smaczna i pożywna.


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: