Naprawdę doskonały dodatek do deserów, ale przede wszystkim do rozgrzewającej herbaty z rumem - niezbędnej wszak przy nadchodzącej wielkimi krokami zimie!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 300 ml
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Rum z korzeniami - Opis przyrzÄ…dzania:
Wlewamy rum do odpowiednio dużego słoika.
Wanilię kroimy wzdłuż na pół, a potem na mniejsze kawałki i wrzucamy do rumu.
Anyżek, goździki, ziele, gałkę i cynamon roztłukujemy w moździerzu - ale nie na drobno, tylko żeby rozgnieść i uwolnić olejki eteryczne.
Korzenie dodajemy do rumu, słoik zakręcamy i kilka razy wstrząsamy.
Odstawiamy rum na tydzień, codziennie raz wstrząsamy słoikiem.
Po tygodniu cedzimy rum przez czystą ściereczkę i zlewamy do słoika lub butelki.
Dolewamy do deserów, słodkich sosów, herbaty, czekolady na gorąco, kawy...
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Rum z korzeniami: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: egzotyczna