Naprawdę doskonały dodatek do deserów, ale przede wszystkim do rozgrzewającej herbaty z rumem - niezbędnej wszak przy nadchodzącej wielkimi krokami zimie!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 300 ml
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Rum z korzeniami - Opis przyrzÄ…dzania:
Wlewamy rum do odpowiednio dużego słoika.
Wanilię kroimy wzdłuż na pół, a potem na mniejsze kawałki i wrzucamy do rumu.
Anyżek, goździki, ziele, gałkę i cynamon roztłukujemy w moździerzu - ale nie na drobno, tylko żeby rozgnieść i uwolnić olejki eteryczne.
Korzenie dodajemy do rumu, słoik zakręcamy i kilka razy wstrząsamy.
Odstawiamy rum na tydzień, codziennie raz wstrząsamy słoikiem.
Po tygodniu cedzimy rum przez czystą ściereczkę i zlewamy do słoika lub butelki.
Dolewamy do deserów, słodkich sosów, herbaty, czekolady na gorąco, kawy...
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Rum z korzeniami: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: egzotyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |