W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos śliwkowy na zimę

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Sos śliwkowy na zimę

Bardzo wygodny i smakowity sposób zagospodarowania nadmiaru śliwek dowolnej maści - taki sos pasuje oczywiście do kaczki po pekińsku, ale także do dojrzałych serów, kawałków usmażonego kurczaka, grillowanej białej ryby, twarożku...

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: kilka słoików

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 i 1/2 kg rozmaitych śliwek
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 długie papryczki chilli
  • 50 g świeżego imbiru
  • 4 szklanki (1 litr) białego octu winnego
  • 250 g (1/4 kg) jasnobrązowego cukru
  • 200 ml sosu sojowego
  • laska cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżku gwiazdkowego

Sos śliwkowy na zimę - Opis przyrządzania:

Śliwki myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki.
Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Papryczki myjemy, pozbawiamy ogonków, a jeśli nie jesteśmy zwolennikami ostrych dań, usuwamy również pestki, po czym drobno siekamy.
Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Do dużego gara wkładamy śliwki, cebulę, czosnek, chilli i imbir, dolewamy ocet i szklankę wody i stawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy śliwki, aż będą miękkie - jakieś 20 minut.
Kiedy śliwki się rozgotują, przecieramy wszystko przez sitko, dobrze odciskając.
Wlewamy przecier z powrotem do garnka, dodajemy cukier, sos sojowy, cynamon i anyżek. Stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Gotujemy sos przez półtorej godziny, aż zgęstnieje. Usuwamy cynamon i anyżek.
Gotowy, wrzący sos wlewamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami.
Kiedy słoiki wystygną, wycieramy je z lepkich zacieków i naklejamy nalepki.
Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos śliwkowy na zimę: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: