Ostatnio odżywiam się głównie surową rybą: a to sushi, to sashimi, a przede wszystkim carpaccio lub tatar... Takie carpaccio jest pyszne, lekkie i zdrowe, tylko ryba musi być naprawdę bardzo świeża.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 duże garści rukoli
100 g świeżego parmezanu
400 g bardzo świeżego łososia (filet bez skóry)
150 g szarych krewetek (niekoniecznie)
oliwa z oliwek
ocet balsamico
Carpaccio z łososia - Opis przyrządzania:
Rukolę myjemy i starannie osączamy w ściereczce.
Parmezan tniemy bardzo ostrym nożem (lub obieraczką do warzyw) na cieniutkie płatki.
Łososia myjemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy. Bardzo ostrym nożem kroimy rybę w możliwie cienkie plasterki - bardzo ładnie pewnie nam nie wyjdzie, ale nie ma to dużego znaczenia (patrz zdjęcie - plasterki nie były zbyt zgrabne, a wszystko ładnie wygląda...). Rozkładamy plasterki łososia pojedynczą warstwą na 4 talerzach i lekko solimy. Każdą porcję posypujemy szarymi krewetkami (nie jest to konieczne, ale bardzo smaczne). Na środku kładziemy stosik listków rukoli. Posypujemy płatkami parmezanu, skrapiamy dobrą oliwą i octem balsamico. Oprószamy pieprzem z młynka i podajemy z chlebkiem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Carpaccio z łososia: do zrobienia w ostatniej chwili
Sałatka "przedzimowa" To jest sałatka pod każdym względem warta uwagi - po pierwsze, naładowana jest witaminami (wszystkie te warzywa i owoce) i innymi dobrociami, typu właściwe tłuszcze (łosoś i orzechy), mikro- i makroelementy (burak, rzodkiewka) i inne takie (nie znam się na tym, ale coś tam słyszałam), a to szalenie przyda nam się przed zimą; po drugie - wykorzystujemy do niej rozmaite resztki, z którymi nie wiadomo, co zrobić; po trzecie - jest pyszna i bardzo kolorowa, najlepiej więc rozpogodzić nią jakiś szczególnie ponury jesienny dzionek.
Chłodnik z awokado z łososiem Oryginalna i bardzo smaczna zupa, którą możemy podać na lunch lub rozpoczęcie eleganckiego letniego obiadu.
Łosoś z ziołami w cieście francuskim Bardzo eleganckie danie - ciemnozłoty pieróg z łososiem i masą ziół. Pamiętajmy tylko, że lepiej ciasto francuskie leciutko przepiec, niż je nie dopiec... Jeśli mamy talent plastyczny, możemy przed pieczeniem ozdobić wierzch ciasta wycinankami z tegoż.
Carpaccio z łososia z pesto Lekki letni lunch lub przystawka o śródziemnomorskich korzeniach. Pesto najlepiej zrobić samemu (*!*2509*!*), ale w ostateczności może być gotowe. Do carpaccio dajemy świeżą bagietkę lub cieniutkie grzanki, jeśli wymaga tego okazja.
Ciepła sałata z kurczakiem i karczochami Szybka sałatka obiadowa z grillowanym (na rowkowanej patelni) kurczakiem i karczochami ze słoika. Kawałek czosnkowej bułki (*!*4090*!*) i kieliszek wina nie zaszkodzą.