Plastry łososia przyprawiamy azjatyckim sosem, a do nich podajemy sałatkę z ogórków i chilli. Nietypowy sposób podania banalnej ryby, wart spróbowania szczególnie wiosną - kolorystyka odpowiednia...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Wędzony łosoś z pikantnym ogórkiem - Opis przyrządzania:
Ogórki myjemy i osuszamy, odcinamy końce. Nożykiem do obierania warzyw (lub przy pomocy mandoliny) tniemy ogórki w długie cienkie plastry, z ciemnymi paskami skórki po obu stronach. Wkładamy do durszlaka, posypujemy równomiernie łyżką soli, mieszamy ręką i odstawiamy na godzinę.
Imbir obieramy ze skórki i drobniutko siekamy. Mieszamy z miodem i sokiem z limetki na gładki sos, doprawiając odrobiną soli i pieprzu. Papryczkę myjemy i drobno siekamy.
Zmacerowane ogórki odciskamy z nadmiaru wody i mieszamy z gotowym sosem chilli i posiekaną papryczką. Plastry łososia układamy na dużym białym półmisku i skrapiamy sosem imbirowo-miodowym. Na środku kładziemy stosik ogórkowej sałatki i dekorujemy gałązkami koperku.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Wędzony łosoś z pikantnym ogórkiem: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |