Absolutny klasyk - filety z soli bez skóry, smażone w sporej ilości masła (to nie jest przepis dla osób stosujących dietę beztłuszczową...), podawane z cytryną i natką. Podajemy z małymi gotowanymi kartofelkami i sałatą.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Klasyczna sola w maśle (sole meuniere) - Opis przyrządzania:
Rybę myjemy, osuszamy i pęsetką usuwamy resztę ości. Mąkę wsypujemy na płaski talerz i obtaczamy w niej każdy filet, strząsając nadmiar. Klarowane masło rozgrzewamy na dużej patelni. Na gorące masło wkładamy omączone filety i smażymy na dobrze złoty kolor z obu stron. Rybę przewracamy delikatnie, żeby się nie rozleciała. Usmażoną rybę solimy i (za przeproszeniem) pieprzymy i przekładamy na ogrzane talerze. Wylewamy masło od smażenia, patelnię wycieramy papierem kuchennym i stawiamy z powrotem na ogniu. Wrzucamy świeże masło, pokrojone w kostkę i podgrzewamy, aż zacznie zmieniać kolor - uwaga, żeby nie przypalić! Kiedy masło będzie złote, zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z cytryny i natkę, mieszamy i natychmiast polewamy rybę. Ozdabiamy ćwiartkami cytryny i listkami natki. Podajemy od razu, z kartofelkami i sałatą lub jakąś delikatną jarzynką.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Klasyczna sola w maśle (sole meuniere): do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |